Na Odjelu onkologije nedostaju citostatici i radioterapija, pacijenti mole za pomoć

Zeničanin Akif Džidić, dugogodišnji je pacijent na Onkologiji Kantonalne bolnice u Zenici. Sa dijagnozom raka kostiju, do sada je prošao kroz peterostruk tretman iradijacije. Trenutno je jedan među desetinama onkoloških pacijenata, koji zbog kvara na aparatu za radioterapiju, moraju čekati na planirani nastavak liječenja. Iako trpi jake bolove zatražio je pomoć, kako kaže, u ime svih pacijenata Onkološkog odjela bolnice u Zenici.

„Radio sam i ja 40 godina na rengenima u Željezari i pošteno sam plaćao svoj doprinos, međutim danas kad mi treba pružiti pomoć, nema je“, priča nam Akif, koji iako trpi teške bolove, traži pomoć, kako kaže, u ime svih onkoloških pacijenata koji se liječe u KBZ.

„Ja nisam mlad, ne očekujem neka naročita poboljšanja, ali molim, tražim, čekam da nam se pomogne i da saznamo: gdje je stalo!?“, pita naš sagovornik.

A stalo je na Odjelu onkologije i radioterapije, gdje se liječe pacijenti s područja cijele srednje Bosne. Zbog kvara, od početka decembra nije u funkciji jedini aparat za radioterapiju. Kantonalna bolnica čini sve kako bi ga serviseri što prije vratili u funkciju, kaže nam direktor, Rasim Skomorac, dodajući da je sa Kliničkim centrom u Sarajevu dogovoren nastavak liječenja za 21 pacijenta, koji sa radioterapijama još nisu počeli. Ostali bi trebalo da sačekaju.

„Za sad će Klinički univerzitetski centar u Sarajevu prihvatiti samo pacijente koji će tek započeti tretman. Mi smo poslali sve informacije i dokumentaciju o obje grupe pacijenata, kakve su mogućnosti KUC-a, mi ne znamo, ali nastojimo da pacijenti dobiju sve što im treba u najkraćem mogućem roku“, kaže Skomorac. Klinički centar u Tuzli ima isti problem – tamo ni jedan od dva aparata za radioterapiju trenutno ne rade.

U tretmanu najtežih pacijenata trenutno nedostaju i tri vrste citostatika, jedna i duže od dva mjeseca, te jedna linija hormonalne terapije. – Fond zdravstvenog osiguranja odgovoran je za redovnu isporuku citostatika bolnicama i kliničkim centrima; mi u snabdijevanju tim lijekovima nemamo nikakvu ulogu, – ukazuje doktor Skomorac, dodajući kako nestašica ovih lijekova u zdravstvenim ustanovama poput zeničke bolnice, nije ništa neobično.

Prekid u kontinuiranoj citoterapiji u periodu od sedam dana ne narušava proces liječenja, uvjerava doktor Skomorac, koji nam nije mogao precizirati da li i na kojim mjestima pacijenti mogu pronaći nedostajuće ljekove. Jedino je potvrdio da će im za nabavljene citostatike biti omogućen povrat novca u punom iznosu.

Akifu Džidiću i onkološkim pacijentima, ova informacija vjerovatno neće mnogo pomoći. Sve ovo su oni već dobro znali i bolno osjećaju na svojoj koži. (S. Stević)