FOTO: Koncert etno grupe “Iva” u Sokolani

Televizija Zenica tokom zimskog festivala „Zenica Adventure“ nastavlja praksu dostojanstvenog praćenja i obilježavanja vjerskih praznika.

Nakon katoličkog Božića, spremni smo da u punom obimu budemo uz programe, religijske i svjetovne, u čijem će znaku proteći i pravoslavni Božić. Svojevrstan uvod u obilježavanje pravoslavnog Božića je večerašnji koncert etno grupe „IVA“ iz Doboja, održan u prostoru Sokolane.

Etno-grupa Iva je vokalno-instrumentalni sastav koji njeguje tradicionalnu muziku. Osnovana je 2003. godine u Doboju kao samostalni vokalni ansambl. Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, grupa se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih – liturgijskih i paraliturgijskih pjesama.

Članove sastava okupila je ljubav prema narodnom stvaralaštvu. U želji da izvornu muziku spasu od zaborava, ali i približe uhu današnje publike tradicionalne ritmove i melos utkali su u sopstvene aranžmane. Time su ovoj muzici udahnuli svoj lični izraz, ali i duh našeg vremena.

RTRS je do sada snimila dva muzička spota za etno grupu “Iva”, za pjesmu “Dobro došo Hriste” i za pjesmu “Trilogija”.

Ova grupa  izdala je i svoj  CD na kojem su se našle pjesme koje su nastale od juga i centralne Srbije preko Ozrena i Republike Srpske do Krajine. Jedna od njih je i pesma “Zelen oraj” sa Ozrena, koja je stara stotinjak godina, ali oplemenjena primjesama modernog zvuka.

foto: S.G.