FBIH: Isplata jednokratne novčane pomoći krajem januara

Isplata jednokratne novčane pomoći za demobilisane borce,sa evidencije nezaposlenih, trebala bi uslijediti krajem januara,potvrdio je danas u razgovoru za RTV Zenica, Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

-Prema evidencijama sa terena na javni poziv objavljen prije mjesec dana ukupno se prijavilo oko 35.500 aplikanata i najveći broj ispunjava predviđene kriterije. U toku januara bit će obrađeni svi podaci i krajem mjeseca trebala bi biti uplaćena sredstva na račune krajnjih korisnika.

Ukupan fond sredstava za pomoć boračkoj populaciji iznosi 9 miliona maraka,od čega je 7,5 miliona za grupaciju demobilisanih boraca,dok je iznos od 1 milion KM je opredjeljen za 503 ratna vojna invalida 100 posto,prve grupe,kao podrška za tuđu pomoć i njegu.

Ministar Bukvarević podsjeća da je odlukom za pomoć demobilisanim borcima predviđen iznos od 4,5 marke za svaki mjesec proveden proveden u oružanim snagama. Osim ove kategorije odluka obuhvaća i ratne vojne invalide 20 do 50 posto invalidnosti koji nemaju drugih prihoda osim invalidnine,porodice poginulih branilaca,odnosno roditelje oženjenih pogunulih branilaca i djecu bez oba roditelja koji nemaju drugih prihoda.

Takođe predviđeno, da ako bude veći broj aplikanata u odnosu na planirana sredstva, ministar svojom odlukom utvrđuje isplatni koeficijent.

Pomoćnik ministra za pitanja evidencije iz oblasti vojne obaveze,Martin Frančešević je ukazao, da se na javni poziv sa područja ZDK prijavilo oko 6,5 hiljada aplikanata. (Š.Babić)