Novi sastanak o problemu preusmjerenja saobraćaja zbog sanacije tunela Vranduk

U Gradskoj upravi Zenice, a na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića održan je novi sastanak u vezi sa rješavanjem problema preusmjerenja saobraćaja sa magistralne ceste M17 na regionalnu cestu R445 kroz naselje Koprivna, nastalog zbog sanacije tunela Vranduk i rekonstrukcije dva mosta.

Sastanku su pored gradonačelnika, prisustvovali predstavnici resornih gradskih službi, mjesnih zajednica koje su ugrožene nakon preusmjerenja saobraćaja, predstavnici JP Ceste Federacije BiH, te direktor Kantonalne direkcije za ceste ZDK.

Povod za održavanje sastanka bio je prethodno najavljena blokada saobraćaja u slučaju nepostizanja dogovora sa JP Ceste Federacije BiH o prihvatanju zahtjeva mjesnih zajednica i preusmjeravanju saobraćaja van naselja.

Zahtjevi predstavnika mjesnih zajednica i ovog puta su se uglavnom odnosili na proširenje saobraćajnica koje se koriste, zimsko održavanje saobraćajnica i trotoara, poboljšanje horizontalne i vertikalne signalizacije, te poduzimanje mjera na obezbjeđenju dodatne zaštite za pješake tokom izvođenja radova na način da se pješački saobraćaj fizički odvoji od motornog.

Predstavnici JP Ceste Federacije BiH su potvrdili da će bez odlaganja pokrenuti aktivnosti na realizaciji zahtjeva mjesnih zajednica, kako ne bi došlo do blokade puta.

Koordinacija mjesnih zajednica je apsolutno u pravu. Neke službe u JP Ceste Federacije BiH nisu na vrijeme završile potrebne aktivnosti, vezano između ostalog, za prijateljsko okruženje ali i sigurnost saobraćaja. Neće biti blokade puta koja je bila najavljena za 15.12.2018. godine. Veći dio zahtjeva mjesnih zajednica JP Ceste Federacije BiH je prihvatilo i još uvijek razgovaramo o uslovima sporazuma. Nastavit ćemo održavati kontinuirane sastanke o ovom pitanju. U slučaju nepoštivanja zahtjeva mještana, spremni smo blokirati cestu“, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.