Odigrana predstava “Kako je otkriveno letenje”

„Kako je otkriveno letenje“, dječija, lutkarska monodrama, pripremana po motivima istoimene priče Margite Milinkove, izvedena je danas u okviru takmičarskog programa Internacionalnog festivala edukativnog teatra u Bosanskom narodnom pozorištu.

Predstavu izvodi Pozorište mladih iz Novog Sada, radi se o nagrađivanoj predstavi baziranoj na komunikaciji s malom publikom, temi inače nepopularnoj među djecom, matematici i geometriji, kao i na muzici Johana Sebastijana Baha, koja je, kako nam je rekao producent predstave, Sava Stefanović, matematički izuzetno tačna.

Pozorište mladih osnovano je prije 85 godina i bavi se prvenstveno predstavama za djecu. Naše su teme, bilo u lutkarskim ili živo-scenskim predstavama, uvijek bile edukativne i posvećene djeci, ističe Sava Stefanović, dodajući da su festivali ove vrste izuzetna prilika da se povežu dječiji ansambli regiona, pa i šire, te da bi u suprotnom, što bi bilo pogubno za pozorište uopšte, dječija scena stagnirala i možda potpuno nestala.

Dječije predstave gaje publiku za velike scene i veliko pozorište, čak i glumce, koji se u dječijim ansamblima najčešće i opredjeljuju za glumačku karijeru, dodaje Stefanović.

Predstava „Kako je otkriveno letenje“, po adaptaciji Emilije Mrdaković i Saše Latinovića, druga je izvedena u takmičarskom programu IFET-a i jedan je od sadržaja Zimskog festivala Zenica Adventure. (S. S.)