Dogovorena skupštinska većina na nivou ZDK

Umjesto najavljenih sedam, danas je šest političkih subjekata na pres konferenciji u velikoj sali Socijaldemokratske partije BiH Zenica potpisalo i javnosti predstavilo dokument pod nazivom „Zajednički principi i okvir djelovanja skupštinske većine SDP, DF, NS, NB i A-SDA, u Zeničko dobojskom kantonu za mandatni period 2018-2022“.

Izostao je dolazak predsjednika Kantonalnog vijeća Stranke za BiH.

Dokument su potpisali predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a, Senaid Begić, predsjednica KO DF, Alma Kratina, u ime KO Naše stranke, Sanja Renić, kantonalni koordinator Nezavisnog bloka, Nusret Imamović, glavni pregovarač ispred SBB-a, Meldina Ugarak i sekretar Kantonalnog odbora A-SDA, Kasim Alić.

Predstavnici pomenutih 6 političkih subjekata potpisali su i zajedničku izjavu koja će biti upućena  Vladi i kantonalnim ustanovama i institucijama kao svojevrsna, kako je istaknuto,“ ozbiljna i jasna poruka“.

Predsjednik SDP ZDK, Senaid Begić je naglasio da je naredni cilj pripremiti se za konstituirajuću sjednicu novog saziva kantonalne Skupštine, izabrati rukovodstvo, a tek nakon toga će uslijediti razgovori o raspodjeli resora unutar Vlade.

-U dosadašnjih 20-tak dana pregovaračkog procesa o tome nije bilo riječi, niti o personalnim rješenjima, ukazala je većina učesnika pres konferencije.

“Najvažnije je povjerenje koje imamo unutar ovog bloka”, dodao je Begić.

Novoformirana koalicija trenutno ima 20 mandata u Skupštini ZDK.

Na drugoj strani SDA, kao relativni pobjednik proteklih izbora u ZDK sa 11 mandata, uspjela je u dosadašnjim pregovorima okupiti samo HDZ, koji ima 3 mandata.(Š.B.)