INZ Zenica: Počela istraživanja dugoročnog uticaja zagađenja na zdravlje stanovništva

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici započeo je sa istraživanjima dugoročnog uticaja zagađenja na zdravlje stanovništva, čije prve rezultate namjerava objaviti do kraja godine. Potvrdio je to za zenicainfo.ba, direktor Instituta, dr Senad Huseinagić.

“Radi se o analizi uticaja faktora okoliša na zdravlje stanovništva, za period od dvadeset godina, retrospektivnoj analizi, a naš cilj je da to istraživanje nastavimo i ubuduće, kao prospektivnu analizu. Želimo da kroz jedno ozbiljno, dugoročno istraživanje pokažemo kakva je povezanost nekih faktora iz okoliša sa zdravljem ljudi. To je jedan od primjera primjene koncepta „One helth“”, – kazao je dr Huseinagić.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane smatra se primjerom dobre prakse u sveobuhvatnom pristupu zaštiti zdravlja. Danas je bio domaćin skupa institucija koje se bave zaštitom zdravlja sa različitih aspekata, na kojem je promovisana globalna kampanja nazvana „Jedno zdravlje“, čiji je cilj uspostavljanje intersektorske, sveobuhvatne saradnje institucija na zaštiti zdravlja ljudi i njihove okoline.(S.Stević)