Svako novo poskupljenje je atak na ionako skroman budžet građana

Građani Bosne i Hercegovine svjedoci su kako je sve skuplje u prosjeku od pet do deset feninga. Sva ova poskupljenja, smatraju u Savezu udruženja potrošača Federacije BiH, su u normalnim granicama, ali je problem što su plate i penzije iste ili čak i niže.

-Potrošačka korpa u BiH iznosi blizu 1.850 KM. Porodica koja ima dvoje zaposlenih sa prosječnim platama ne može da napuni jednu potrošačku korpu. U Savezu udruženja potrošača Federacije BiH ipak smatraju da  ne bi trebalo doći do velikih poskupljenja. – Problem nisu cijene. Problem su plate i penzije koje su iste ili čak i niže, tvrde u ovom Savezu. Platežna moć je izuzetno niska i sve je više onih koji su u stanju socijalne potrebe, te im je svako poskupljenje težak udarac na džep, kazala je Gordana Bulić, iz Saveza udruženja potrošača Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve je više socijalno ugroženih i nezadovoljnih građana. Svako poskupljenje atak je na ionako skroman budžet običnih građana. Plate su manje, penzije izuzetno niske, a cijene skoro svakodnevno rastu. Da li ima neko u ovoj državi kome je stalo do nas običnih građana i da li se neko pita kako obični ljudi preživljavaju sa ovako niskim primanjima, pitaju se građani.

Podsjetimo, potrošačke cijene u septembru 2018. godine, više su za 0,6% u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlu godinu cijene su više za 1,8 posto, a nezaposlenih je u našoj zemlji blizu 340 hiljada. (B.D.)