U Zenici održan seminar Smart Home (Pametne kuće) – Tehnologije budućnosti

????????????????????????????????????

U prostorijama Edukacijskog centra NET Akademije Zenica, održan je jednodnevni seminar na temu Smart Home (Pametne kuće) – Tehnologije budućnosti.

Bespaltan seminar je organizovan od strane neprofitne organizacije NET+ Centar, koja je osnovana još 2010. godine u Zenici. Glavni cilj organizacije jeste promovisanje informatičke pismenosti.Edukacijski centar, neprofitne organizacije NET+ Centra, je članica svijetske Cisco Network Academy edukacijske paltforme, čime svim građanima Zenice i šire, već 8 godina, omogućava edukaciju iz oblasti Cisco mrežnih tehnologija i sticanje certifikata koji su priznati u cijelome svijetu.

Ove godine u saradnji sa C++ Institutom, omogućene su edukacije i iz oblasti programiranja.Poslovnim model privatno-javnog partnerstva sa akcentom na neprofitnu prirodu poslovanja, omogućava izuzetno pristupačne cijene edukacija čak od 30KM mjesečno.Smart Things & Smart Home koncepti, označavaju novu eru industrijalizacije, koja već drastično mjenja  naš svakodnevni život i poslovna okruženja ali i generirati potrebu za novim radnim mjestima i vještinama.Auditorij seminara je imao mogućnos da se upozna sa najnovijm tehnologijama, koje su već dostupne na tržištu pametnih kuća, te načinom njihove primjene u Bosni i Hercegovini.

Predavanje je uključivalo koncepte i osnovne komponente IoT tehnologija kao i prikazivanje trenutno postignutih i očekivanih benefita u budućnosti. Posebna pažnja je usmjerena na isticanje jasne uzročno-posljedične veze između razvoja i upotrebe novih tehnologija i promjene načina poslovanja kao i rastućim potražnjom na tržišta rada. Prisutnima je prezentirano na koji način steći vještine i kompetencije koje će im pružiti priliku da postanu dio sverastućeg ICT tržišta.

Posebnu pažnju auditorija, privukla je demonstracije instalacije i praktične primjene pametnih prekidača kao i njihova šira upotreba u svakodnevnom životu. Afirmacija mladih na cjeloživotno učenje, razvoj kompetencija kroz upotrebu modela cjeloživotnog učenja te mogućnosti koje nudi nove tehnologije budućnosti, su velika šansa koju NET+ Centar Zenica nudi članovima svog communitiy-a.