Gradska Biblioteka Zenica obilježila 140 godina od rođenja Muse Ćazima Ćatića

Gradska biblioteka u Zenici obilježila je sinoć 140 godina od rođenja jednog od najvećih bosanskih pjesnika, Muse Ćazima Ćatića. Knjiga „Zaboravljeni otoci“ sa izborom svih njegovih pjesama u izdanju Gradske biblioteke u Zenici promovisana je u okviru manifestacije Mjesec knjige.

Zbirka sadrži 60 naslova, koje je izabrao književnik Željko Grahovac.

Pjesništvo Muse Ćazima Ćatića je temelj razvoja moderne bosanske poezije, nastale na granici epoha, kulture i jezika. Sublimirajući istočnu i zapadnu kulturnu baštinu, pripremio je Ćatić teren za razvoj moderne poezije kod nas, kao što su Kranjčević i Matoš obilježili razvoj moderne hrvatske poezije, kazao je ovom prilikom Željko Grahovac.

Vrijeme je, ne samo najbolji i najmjerodavniji, nego i jedini pravi sudija kada je riječ o vrhunskim književnim vrijednostima. Ono je učinilo i dopustilo da i nakon toliko godina možemo i želimo ponovo čitati poeziju tog autora i da u njoj čujemo ono što je potrebno da čujemo, – kazao je Grahovac.

Ćatićeve pjesme tokom večeri su interpretirao zenički glumački par Faketa i Mugdim Avdagić, a na gitari ih je pratio direktor Biblioteke, Haris Abdagić. (Sanja Stević)