Danas se obilježava Dan penzionera

Dan penzionera u Federaciji BiH obilježava se 25. oktobra svake godine, počev od ‘97., kada su na današnji dan penzioneri ukazali na težak materijalni, socijalni i zdravstveni položaj, protestima pred zgradom Vlade Federacije BiH. Naši penzioneri ni danas nemaju mnogo razloga za slavlje, iako se najavljuju za njih bolji dani.

U Federaciji BiH među 413 hiljada penzionera, više od 60 posto prima najnižu penziju u iznosu od 348 konvertibilnih maraka. Ipak, u posljednje vrijeme, stižu pozitivnije prognoze za bh. penzionere. Fond se sve bolje puni, a na današnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda PIO, na kojoj je za 5. oktobar najavljena isplata oktobarskih penzija, iznesen je podatak da je uplata za prvih devet mjeseci ove godine, povećana za blizu osam posto, u odnosu na isti period prethodne godine. Deficit Fonda sve se više smanjuje i sada iznosi oko 80 miliona, izjavio je danas Omer Omerefendić, član Upravnog odbora Zavoda PIO. Deficit u Fondu je u oktobru 2016. godine iznosio je 229 miliona maraka i do sada je smanjen za oko 150 miliona.

U Federaciji BiH trenuitno živi 413 hiljada penzionera. Najniža penzija je 348, zagarantovana je 450, a najviša 2.174 maraka.  (Sanja Stević)