Javna rasvjeta u Ričicama i Arnautima

U sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a koji implementira UNDP u BiH u saradnji sa domaćim vlastima, u toku je realizacija projekata javne rasvjete u dvije mjesne zajednice Ričice i Arnauti.

Projektom pod nazivom “Javna rasvjeta za sigurniju i svjetliju budućnost” koji se provodi u MZ “Ričice”, javnom rasvjetom biće pokriven veći dio naselja Sviće i završena izgradnja javne rasvjete u ul. Hadžilojina.

Uskoro se očekuje i završetak projekta pod nazivom “Proširenje javne rasvjete”, koji se provodi u MZ “Arnauti”.

Realizacija projekata partnerskih MZ: Perin Han, Gradišće, Sejmen i Nemila, očekuje se po završenoj tenderskoj proceduri koju provodi UNDP.

Također, u okviru ovog projekta  24. i 25. oktobra 2018. godine u organizaciji UNDP-a održat će se za predstavnike savjeta 74 MZ trening za fasilitatore koji će omogućiti predstavnicima mjesnih zajednica bolji uvid u ciklus planiranja, a u cilju realizacije prioriteta mjesnih zajednica definisanih kroz realizaciju foruma u MZ-a.

Zenica je prva partnerska jedinica lokalne samouprave uključena u MZ projekat, a koja je metodologiju foruma, razvijenu u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” prihvatila i realizirala na području svih – 74 mjesne zajednice. Ovaj konsultativni proces će omogućiti stanovnicima grada da komuniciraju svoje potrebe u različitim oblastima: sport, kultura, infrastruktura, informacijske tehnologije, zaštita životne sredine i slično.
(izvor: zenica.ba)