Poziv na sudjelovanje na Međunarodnoj teatarskoj manifestaciji – Noć teatra Bosne i Hercegovine 2018.

Bosansko narodno pozorište Zenica je i ove godine koordinator međunarodnog teatarskog projekta European Theatre Night (Evropska noć teatra) – Noć teatra za Bosnu i Hercegovinu. 

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na sudjelovanje na 9. bosanskohercegovačkoj manifestaciji Noć teatra 2018. Ovo jedinstveno jednodnevno događanje posvećeno je scenskim i izvedbenim umjetnostima i održat će se na području cijele Bosne i Hercegovine.

Noć teatra 2018. bit će organizovana u subotu, 17. novembra 2018.

Ovim pismom pozivamo sva javna, nezavisna i privatna pozorišta/kazališta, centre za kulturu, institute, ustanove, udruženja, muzeje, umjetničke organizacije, školske i visokoškolske ustanove, kao i sve druge subjekte koji se bave određenim oblikom scenskih, izvedbenih i muzičkoscenskih umjetnosti, da svojim programom tokom Noći teatra BiH 2018. doprinesu razvoju i dodatnoj afirmaciji teatarske djelatnosti, savremene umjetničke produkcije i stvaralaštva, te ukupne kreativnosti u BiH.

Zemlje učesnice međunarodne teatarske manifestacije European Theater Night, koja okuplja i ujedinuje evropske teatarske djelatnike sa njihovim publikama su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Belgije, Srbija, Crna Gora, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija, Mađarska i  Slovačka.

Sudionicima Noći teatra BiH će za promociju biti pripremljen promotivni materijal: plakati, programski rasporedi, te ostali materijali koji vizuelno obilježavaju i pozivaju na ovu manifestaciju, na latiničnom i ćiriličnom pismu.

Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave i izvedbe, a svakako može sadržavati i sve ostale oblike scenskih i muzičko-scenskih umjetnosti (međunarodne koprodukcije i gostovanja, koncerti, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih autora, višejezičnost, okrugle stolove i susrete s izravnim internetskim uključivanjem, izložbe, igraonice i radionice za djecu, prigodnu gastronomsku ponudu i dr.).

I ove, devete godine po redu, Noć teatra BiH potvrđuje da se radi o umjetničkom projektu u kojem uživaju svi koji žive kulturu (izvođači, muzičari, scenski djelatnici i ostali profesionalci), a posebno gledatelji koji u ovoj noći dobiju više nego drugih teatarskih večeri (besplatne ulaznice, prateći programi, ulaznice po promotivnim cijenama, priliku da obiđu i upoznaju se sa pozorišnim prostorijama, i sl.). Noć teatra integrira Bosnu i Hercegovinu i njene teatarske organizacije u jedinstvenu evrosku porodicu kulture i teatra. Posjećenost na programima prethodnih osam godina bila je iznad svih očekivanja u 21-om bh. gradu i mjestu, te u 65 institucija širom BiH, a ideja je da se uspješnost ove noći preslika i na svaku drugu teatarsku noć u godini, osobito u manje razvijenim kulturnim sredinama.   Ovo je događanje i noć otvorenih vrata kada je moguće teatarske prostore vidjeti iz druge vizure, upoznati se sa scenskim prostorima, glumačkim garderobama, tonskim i rasvjetnim kabinama, šminkernicama, magacinima kostima i rekvizite, slikarnicom, radionicama i slično.

Sva događanja u sklopu ove jednodnevne, ali i cjelonoćne manifestacije okupljena su oko istog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva teatarske publike i umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Stoga nam je želja da u subotu, 17. novembra/studenog 2018. godine zajednički otvorimo sve bosanskohercegovačke teatre i scene kao mjesta susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja o teatarskoj umjetnosti, čime obogaćujemo redovan program, zadržavamo naše posjetioce i širimo krugove naših publika.

Molimo Vas da nam potvrdite prijem ovog poziva i pošaljete pisanu potvrdu o sudjelovanju u međunarodnoj kulturnoj manifestaciji Noć teatra BiH 2018, najkasnije do subote, 20. oktobra/listopada 2018. godine u 17 sati na adresu elektronske pošte: noc.teatra@bnp.ba, kako biste bili uvršteni na listu učesnika manifestacije koju proslijeđujemo evropskim partnerima i medijima u zemlji i inostranstvu, uključiti vas u predstojeće aktivnosti projekta, a vašu instituciju i predložene programe uvrstiti u promotivne materijale.

Dodatne informacije o projektu možete pronaći na stranicama: www.nocteatra.bnp.ba   i  www.europetheatrenight.com