MUP ZDK: Izborni proces na području Zeničko-dobojskog kantona protekao u povoljnom sigurnosnom ambijentu

U skladu sa konkretnim zadacima i naredbama izdatim od strane Štaba akcije “Izbori 2018”, formiranim na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, te sačinjenim Planom obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona, poduzimane su mjere i radnje u cilju stvaranja i obezbjeđenja bezbjednog ambijenta za sve građane i birače.

Nakon izvršenog pregleda sva biračka mjesta na području Zeničko-dobojskog kantona su bila pod stalnim policijskim obezbjeđenjem. Na terenu su bili i operativni timovi službenika kriminalističke policije, sa ciljem poduzimanja operativnih mjera i radnji, te prikupljanja bezbjednosno interesantnih saznanja i informacija.

Na poduzimanju svih planiranih i definisanih zadataka i mjera iz Plana obezbjeđenja Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je angažovala veliki broj policijskih službenika, te angažovala sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva i opremu.

Štab akcije “Izbori 2018” je bio u stalnom zasjedanju, i kako je konstatovano na osnovu podataka i izvještaja koji su pristigli sa terena, bezbjednost odvijanja izbornog procesa na području Zeničko-dobojskog kantona je bila na zavidnom nivou. Na svim biračkim mjestima na području Zeničko-dobojskog kantona za vrijeme glasanja, kao i nakon zatvaranja istih, nisu evidentirani veći  incidenti, niti druga dešavanja koja bi sa sigurnosnog aspekta mogla ugroziti ili uticati na sam proces održavanja izbora.

U pet slučajeva, policijski službenici su na području našeg kantona, na biračkim mjestima ili u neposrednoj blizini istih, izdali prekršajne naloge zbog verbalnih konflikata i vrijeđanja. Bitno je napomenuti da u navedenim slučajevima ni na koji način nije bila ugrožena sigurnost odvijanja izbornog procesa, niti sigurnost članova biračkih odbora i glasača.

Svako biračko mjesto je obezbjeđeno posebnim mjerama fizičkog i operativnog obezbjeđenja, a nakon zatvaranja biračkih mjesta svi transporti izbornog materijala su osigurani policijskom pratnjom.

Želimo da naglasimo da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, profesionalno i ozbiljno odgovorila na postavljene zahtjeve, te održavanje izbora obezbjedila na najbolji mogući način i svim biračima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim građanima, koji su slijedili naše upute, te mirno i dostojanstveno obavili svoju građansku dužnost, čime su doprinjeli bezbjednom održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2018. godine.

 Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje