Ljekarska komora FBiH: Odrediti standarde za priznavanje diploma ljekarima iz inostranstva

Zaključci simpozija Unije evropskih komora i Izvještaj o radu Ljekarske komore Federacije BiH u proteklom periodu, bile su među važnijim temama današnjeg sastanka Izvršnog odbora ove komore održanog u Zenici.

„Ministarstvo civilnih poslova BiH pokrenulo je inicijativu za međusobno priznavanje diploma iz oblasti zdravstva za zemlje CEFTA-e radi lakšeg protoka ljudi medicinske struke ovim prostorom, a mi se pripremamo da napravimo standarde pod kojim bi se uslovima moglo to uraditi“, ističe primarijus doktor Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH, navodeći ovo kao najvažniji zadatak koji je pred njima.

„Prema zaključku Unije evropskih ljekarskih komora trebamo pokušati uz pomoć inspekcija, Agencije za strance, te putem radnih dozvola i licenci učiniti jasnim i zakonski definisanim mogućnosti i uslove rada ljekara iz inostranstva u našoj zemlji“, dodaje doktor Drljević, pojašnjavajući da oni jesu ovdje dobro došli, ali da taj proces mora biti regulisan zakonom i transparentan. (V. Jovanović )