Preventivne kontrole posjedovanja prve pomoći u vozilima

U okviru obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zajedno sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenice, provest će naredna tri dana zajedničku akciju, koja se ogleda u preventivnim pregledima vozila-učesnika u saobraćaju i njihove opremljenosti obaveznim setom prve pomoći, ističu iz MUP-a ZDK.

Nekada je opomena i savjet, važniji nego bilo koja kazna, poručio je Goran Telalović, šef odsjeka za edukaciju MUP-a ZDK.

Nizom aktivnosti i različitih mjera, nastoji se povećati sigurnost svih, a najviše školske djece i omladine, te educiranje građana iz oblasti pružanja prve pomoći unesrećenim i povrijeđenim licima.

Policijski službenici tokom ove akcije, prilikom kontrola u saobraćaju i pregleda vozila, dijelit će vozačima promo materijale koji se tiču navedenih aktivnosti, kazali su iz MUP-a, dodajući da je prva pomoć važna u spašavanju života, smanjenju invaliditeta, i povećanju šansi za preživljavanje lica koja se zateknu na mjestu saobraćajne nesreće u kojoj ima povrijeđenih lica, te su dužni pomoći istim. (D. Suljić)