“Šetnja za ozdravljenje”

Na ovogodišnju, inače 11-tu, „Šetnju za ozdravljenje“ iz Zenice odlazi  oko 380 učesnica, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji zeničkog Udruženja oboljelih od raka dojke „Život“.

-Ovu šetnju 30. septembra u Sarajevu od 11 sati organizuju 22 udruženja u našoj zemlji, koja okupljaju ovu populaciju, čiji je cilj osnaživanje zdravlja ovih žena, ali i podizanje svijesti o značaju ranog otkrivanja raka dojke, izlječivoj bolesti, ukoliko se otkrije na vrijeme, ističe Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja „Život“.

U cilju prevencije ovog oboljenja na prostoru Zeničko dobojskog kantona, organizovan je i projekat besplatnog skrining pregleda na karcinom dojke u Kantonalnoj bolnici Zenica, kojeg u Zenici realizuju u saradnji sa Domom zdravlja, čiji doktori porodične medicine upućuju žene starije od 50 godina na ovaj pregled.

-Od 20. juna dosad je na ovaj način pregledano 1.100 žena, a projekat će se odvijati u kontinuitetu i ubuduće, napominje doktorica Selvedina Sarajlić Spahić, direktorica Doma zdravlja Zenica. (V.J.)