Implementacija projekta „Put ka ljepoti Romskog folklora“

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) započelo je implementaciju projekta pod nazivom „Put ka ljepoti Romskog folklora“, a koji je finansiran iz sredstava dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Ovaj projekat, od izuzetnog značaja za romsku zajednicu sa područja grada Zenice, podrazumjeva osnivanje folklorne sekcije UNM Zenica, koja bi za glavni cilj imala promociju tradicionalnog romskog plesa i romske narodne nošnje.

 

Početak implementacije ovoga projekta obilježen je podjelom promotivnih informativnih letaka, koje su od ranih jutarnjih sati na najprometnijim zeničkim ulicama dijelili volonteri UNM Zenica i predsjednik UNM Zenica Refik Crnović, a putem kojih su građanima Zenice predstavljene osnovne informacije i pojedinosti o tradicionalnom romskom plesu i tradicionalnoj romskoj narodnoj nošnji, odnosno o romskom folkloru. Također, građanima Zenice distribuirane su i majice sa najpoznatijim romskim simbolom – romskom zastavom.

 

Nakon ove prve faze implementacije projekta, dalji tok realizacije projekta zavisit će od novčanih sredstava, koja će UNM Zenica pokušati obezbjediti da bi se ovaj projekat u potpunosti implementirao.

 

Važno je naglasiti da su građani Zenice iskazali oduševljenje promotivnim letcima i samom idejom projekta, te su izrazili želju da u narednom periodu i zaživi romska folklorna sekcija, te da se organizuje festival Roma, po uzoru na slične događaje u susjedstvu i zapadnoeuropskim zemljama, saopćeno je iz Udruženja nacionalnih manjina Zenica.