Visoke kazne za prenošenje lijekova preko granice, u Hrvatsku ne možete unijeti ni Analgin

Ilustracija

Otkako je Republika Hrvatska ušla u Evropsku uniju pooštrene su mjere za prelazak granica, putnici se pregledaju detaljno, a lista onoga što se smije prenijeti je promijenjena. Najosjetljivija situacija je u vezi s lijekovima jer se prema pravilima i zakonima u Hrvatskoj ni lijekovi protiv bolova ne mogu kupiti bez recepta.

Bh. državljanin nedavno je platio kaznu od nekoliko stotina kuna jer nije imao odgovarajuću medicinsku dokumentaciju za Analgin. Zakoni su precizni i u BiH pa se tako dosta lijekova ne može prenijeti ni preko naše granice “na svoju ruku”.

“U Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga propisano je koji lijekovi se smiju prenositi preko državne granice ukoliko se u njihovom sastavu nalaze psihotropne tvari. U članu 40. navedenog zakona propisano je da osobe koje prelaze državnu granicu BiH smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropnu tvar razvrstanu u tabele II i III samo na osnovu medicinske dokumentacije u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše od sedam dana. U tabeli II nalaze se tvari i biljke pod strogom kontrolom, dok se u tabeli III nalaze tvari i biljke pod kontrolom”, kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Za maligna oboljenja količine za 15 dana

Također, osobe koje su na simptomatskoj ili supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti u terminalnoj fazi malignih bolesti prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži tvar razvrstanu u tabele II ili III, na osnovu medicinske dokumentacije ili u količini neophodnoj za ličnu upotrebu u trajanju najviše do petnaest dana. Tabele možete pronaći na ovom linku.

Dakle, potrebno je imati recepte doktora medicine koji se ovlašteno bavi tom djelatnošću, doktora stomatologije koji se ovlašteno bavi tom djelatnošću, radi stomatološkog liječenja, te doktora veterine koji se ovlašteno bavi tom djelatnošću, radi veterinarskog liječenja.

Kazne do 3.000 KM

Novčanom kaznom u iznosu od 300 KM do 3.000 KM kaznit će se fizička osoba ako pri prelasku državne granice posjeduje lijek koji sadrži psihotropnu supstancu razvrstanu u tabele II i III bez medicinske dokumentacije ili u količini većoj od neophodne za ličnu upotrebu u trajanju najviše do sedam dana, posjeduje pri prelasku državne granice, a nalazi se na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, lijek koji sadrži supstancu razvrstanu u tabele II i III, bez medicinske dokumentacije ili u količini većoj od neophodne za ličnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana, ne prijavi carini naziv i količinu lijeka i odloži ili ostavi upotrijebljene igle ili šprice van mjesta koja su posebno određena za te svrhe, u skladu s propisima koji važe za postupanje s opasnim otpadom.

U Hrvatsku možete unijeti lijekove koji nemaju odobrenje za prodaju kod njih, ali bitno je da imate medicinsku dokumentaciju, odnosno historiju bolesti. Dozvoljene su količine za mjesec dana.

U Hrvatskoj količine i za 30 dana

Ukoliko lijek sadrži opojnu drogu obavezno se mora prijaviti carinskom uredu, a cariniku predočiti potrebnu medicinsku dokumentaciju. Takav lijek možete unijeti u Hrvatsku ili iznijeti iz nje samo u količini nužnoj za ličnu upotrebu u trajanju do najviše pet dana. U slučaju da se lijek koristi u terapiji malignih bolesti dopuštena količina je za 15 dana lične upotrebe. Osobe s prebivalištem, odnosno boravištem u Republici Hrvatskoj, koje putuju u države Šengenskog prostora, smiju posjedovati lijek koji sadrži drogu u količini nužnoj za ličnu upotrebu u trajanju do najviše 30 dana na temelju potvrde koju je na propisanom obrascu izdao ovlašteni ljekar.

Za nepoštivanje zakona možete platiti kaznu i do 10.000 kuna, ovisno o kojem lijeku je riječ.

Ukoliko putujete van regiona, poželjno je da medicinski dokument prevedete na engleski jezik i ovjerite. klix.ba