Dr. Larisa Gavran Redžepagić: Savjeti za roditelje i školarce

Piše: prof. dr. Larisa Gavran Redžepagić, specijalista porodične medicine

Vrijeme godišnjih odmora za roditelje školaraca kao i za većinu njihovih porodičnih liječnika završava sa prvim zvonom u novoj školskoj godini.  Mnogi su već započeli sa odbrojavanjem dana do sljedećeg raspusta i godišnjih odmora.

Ne zna se za koga je početak školske godine više stresan – roditelje ili djecu.

S jedne strane roditeljima koji se moraju potruditi da svoju školarku/ca na vrijeme i sa što manjim opterećenjem kućnog budžeta obskrbe svim rekvizitima potrebnim da bi dijete što bolje savladalo školsko gradivo. S druge strane školskom dijetetu koje se dva i pol mjeseca odmaralo od školskih obveza i najčešće prepuštalo (na žalost) virtualnom svijetu modernih komunikacija.

S obzirom da će u narednim mjesecima vaše dijete provesti više vremena u školi nego kod kuće, škola ima veliki utjecaj na njeno/njegovo zdravlje. Sačuvati dobro zdravlje je osnova za učenje i usvajanje znanja,  jer zdravstveni problemi mogu ometati proces učenja.

Šta i od čega može oboljeti vaša školarka/ac u školi?

U periodu početka školske godine vrebaju akutne infektivne bolesti kao što su: prehlada, crijevna viroza, osipne bolesti  i neugodna pojava ušljivosti zbog ponovnog kontalkta s mnogo osoba.

Simptomi prehlade 

Nos koji curi, upaljeno grlo i kašalj simptomi su prehlade zbog koje će dijete možda morati izostati iz škole nekoliko dana. Problem nam predstavljaju pritisci roditelja na preglede zbog opravdanja za izostanak iz škole. Mišljenja sam da ako je u pitanju obična prehlada da je djetetu potrebna samo izolacija i kućna njega i da nije potrebno dolaziti u ambulantu unutar tri dana od početka bolesti i širiti zarazu na ostale pacijente. Naravno pri tome morate uložiti napora i pomoći djetetu u rješavanju svih simptoma prije svega povišenu temperaturu.

Kako mjeriti i kako postupiti sa povišenom temperaturom? Temperatura se može izmjeriti kako običnim živinim toplomjerom ili digitalnim modernim toplomjerima. Za nas je temperatura od 37.5 stepena celzijusa koja je izmjerena aksilarno (ispod pazuha) povišena temperatura. Ukoliko temperatura ne prelazi 38.5 stepeni, nije potrebno ništa poduzimati. Dovoljno je da dijete boravi u prostoriji koja nije pregrijana, da je lagano obučeno i da pije dosta tekućine kao što su čaj, voda, supa…

Ako je temperatura viša od 38.5 stepeni, djetetu treba dati paracetamol u obliku sirupa ili tablete u ovisnosti od uzrasta. Ovaj lijek se daje na 4 do 6 sati, ne više od 5 puta za 24h. Savjetujemo i da se 20-tak minuta nakon davanja lijeka dijete istušira mlakom vodom. Kombinacija lijeka i tuširanja će najbolje sniziti temperaturu.

Ovom prilikom podcrtavam da antibiotici ne snižavaju tjelesnu temperaturu i da se u tretmanu viroza koje su ipak najučestaliji razlog akutne bolesti kod školaraca ne smiju propisivati. Za sve dodatne informacije i pojašnjenja potrebno je nazvati na telefon svoju obiteljsku medicinsku sestru.

Crijevne tegobe 

Dijete se može zaraziti i crijevnom virozom. Simptomi viroze vrlo su neugodni – proljev, povraćanje i grčevi u trbuhu te traje nekoliko dana. Djetetu je potrebno dati više tekućine kako bi nadoknadilo onu koju gubi proljevom ili povraćanjem jer kod većine probavnih bolesti upravo je dehidracija najopasnija. Crijevna se viroza može brzo proširiti cijelim razredom, a dijete će se potpuno oporaviti nekoliko dana nakon zaraze.

Uši u kosi 

Najočitiji znak ušiju je svrbež glave. Kako biste provjerili je li riječ o ušima, potrebno je detaljno pregledati kosu i kožu glave, a ako je uistinu riječ o ovim parazitima, vidjet ćete gnjide koje čvrsto prijanjaju za vlasi te se po tome razlikuju od  prhuti.

Na tržištu postoje mnogi preparati za borbu protiv ušiju, a jedan od najčešće korištenih je šampon. Kako se uši lako mogu prenijeti i na ostale članove obitelji, potrebno je poduzeti i mjere predostrožnosti – šamponom oprati vlasišta svih članova obitelji te oprati svu posteljinu, ručnike, kape i odjeću koja se navlači preko glave. Primijetite li uši kod djeteta, odmah obavijestite školu kako bi drugi roditelji provjerili ima li ih i njihovo dijete.

Vakcinacija školske dobi

Europski antiimunizacijski trend se proširio i na Bosnu i Hercegovinu, zbog čega se dramatično promijenio procenat procjepljene djece i povećava se opasnost od širenja zaraznih bolesti sa mogućim i smrtnim ishodima. Tako je Svjetska zdravstvena organizacija nedavno objavila podatak da je u europskom regionu broj prijavljenih slučajeva od ospica za 6 mjeseci u 2018.godini  iznosio 41.000. U 2016. je taj iznosio 5.273, a u 2017. prijavljeno je 23.927.

Svim roditeljima školaraca savjetujem da svoje dijete redovito cijepe prema važećem kalendaru  imunizacije za FBiH. Tako je potrebno da dijete staro 6. godina dobije drugu dozu cjepiva protiv morbila, rubeole i parotitisa- MRP;  dijete koje ide u VI razred osnovne škole cjepivo protiv hepatitisa B (Hep B po shemi 0,1,6 mjesec), završni razred osnovne škole osmogodišnje ili devetogodišnje cjepivo protiv difterije i tetanusa (dT pro adultis).  Za one koji su propustili dT (pro adultis) cjepivo u osnovnoj školi mogu ga dobiti na završetku srednje škole (trogodišnje ili četverogodišnje).

Dobra školska torba čuva kičmu  

Novinari su izvagali torbu učenice 4. razreda koja je sama po sebi imala 3 kg, a sa svim potrebnim knjigama i opremom za jedan školski dan, čak 7,3 kg. Takvu težinu smjela bi na leđima nositi osoba od 73 kg.  Djeca su priznala da im školske torbe postaju sve teže i teže. Adekvatnom školskom torbom sačuvat ćemo  zdravlje kičmenog stuba.  Djetetu treba savjetovati da školski ruksak nosi na oba ramena, nikako samo na jednom. Ako je to izvedivo, neka dio knjiga i pribora dijete ostavi u školi, a sa sobom nosi samo neophodno.

Pušenje i mladi

U tinejdžerskom dobu očekujemo eksperimentiranje sa svim što je novo i što rade odrasli! Jako mi se važnim čini ovdje podcrtati javno zdravstveni problem rastućeg broja pušača u našoj zemlji zbog još uvijek ne donesenog adekvatnog zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima uključujući školske prostorije za rad i odmor nastavnika. Prema Globalnom istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije o pušenju kod omladine, (eng. Global Youth Tobacco Survey, World Health Organization) u Federaciji BiH, 2013 god. U dobi od 13-15 godine života, puši duhan ukupno 16,6% (19,9% dječaka, 13,1% djevojčica). Pod terminom pušenje duhana misli se na sve vrste duhanskih proizvoda: cigarete, cigare, cigarilose, lule, nargile i slično. Ono što još više zabrinjava je da je 62,6% školaraca izloženo pušačkom dimu kod kuće, a 60,7% u javnim zatvorenim prostorima.

S obzirom da su roditelji i nastavnici uzori za učenike, trebali bi im svojim primjerom pokazati odgovorno zdravstveno ponašanje te oduprijeti se takvoj lošoj navici koja dokazano dovodi do zdravstvenih problema školaraca kako onih akutnih respiratornih tako kardiovaskularnih i nastanka mnogih malignih bolesti. Za sve one nastavnike i roditelje koji žele prestati pušiti savjet je da se obratiti svom obiteljskom liječniku/liječnici za pomoć pri odvikavanju.

Da zaključim!

U životu mladih jako bitnu ulogu imaju roditelji kao njihovi odgojitelji ali i njihovi nastavnici jer su kao iskusni ljudi upoznati s kušnjama koje mogu utjecati na psihičko i fizičko zdravlje školaraca. Ne zaboravite vi ste sa svojim ponašanjem uzori svojoj školarki/cu i pazite da i sami ne ugrožavate svoje zdravlje. Za sve medicinske probleme vaš tim obiteljske medicine svakako vam stoji na raspolaganju. (Izvor: radiosarajevo.ba)