Predstavljen program vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica”

Današnjom press konferencijom Organizacionog odbora „Lastavice 2018.“ zvanično je počela ova tradicionalna vjersko-kulturna manifestacija.

Ove godine je 10. jubilarna godina otkako Muftijstvo zeničko organizuje ovu manifestaciju. Ono što se ove godine nudi u okviru programa „Lastavica 2018“ jeste bogat vjerski, kulturni i sportski program koji će trajati sve do nedjelje, 5. avgusta, kada će biti održan centralni program na platou Lastavice.

I ove godine, kao i prethodne, dio programa će se održavati na području Islamske zajednice Zavidovići i Medžlisa IZ Tešanj.

U okviru kulturnog programa bit će održane promocije knjiga u Zenici i Zavidovićima, kulturno-umjetnički program „Priča o Bosni“ u izvedbi Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, u okviru sportskog programa predviđeni su različiti sportski sadržaji, koji će se održavati na platou Lastavice i u Radinovićima, a što se tiče vjerskog programa predviđeno je da se održi omladinski mevlud u Puhovcu, večer Kur'ana na Vrandučkoj tvrđavi, mevludski program i zikir na platou Lastavice, a 5. avgusta, u okviru centralnog programa, nakon hatma dove za bosanske šehide i učenja Kur'ana, uslijedit će lastavičke poruke muftije zeničkog i muftije mostarskog.

I na ovogodišnjoj  Lastavici bit će dodijeljena Lastavička priznanja i to „Lastavička Povelja“, koja se dodjeljuje za doprinos u afirmaciji vjere, kulture i tradicije muslimana, a bit će dodijeljena Salem ef. Dedoviću, muftiji mostarskom; te priznanje „Lastavička Plaketa“, koje se dodjeljuje za doprinos u organizaciji vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica“, koje će ove godine biti dodijeljeno Policijskoj stanici Crkvice.

Ovogodišnja Lastavica biće u znaku poziva Bošnjacima da čuvamo vjersko i nacionalno jedinstvo, da čuvamo porodicu, da međusobno dijelimo naša razmišljanja, brige i nadanja i da budemo optimisti, – kazao je Edin ef. Kavazović, rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog. (A. Sitnić)