Rasle cijene brašna, voća i povrća, dok su pojeftinile kafa i čokolada

Bh. građani su od nastanka države majstori u preživljavanju. Dok plate godinama ostaju iste, cijene idu u visine, a potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi oko 1850 maraka. Val poskupljenja u BiH je, prema riječima pojedinih analitičara, pokrenut poskupljenjem goriva, piše Večernji list BiH.

Poskupljenje hljeba

Radi se o starom, nepisanom pravilu da kada poskupi gorivo, poskupljuje i sve ostalo. Ali obrnutog procesa nema. Kada je, na primjer, gorivo pojeftinjavalo, pada cijena uglavnom nije bilo.

Prema posljednjim informacijama, osim goriva, koje je od 2,26 od 2,41 KM po litru, i cigareta, koje poskupljuju po dva puta tokom godine, došlo je do poskupljenja brašna i hljeba, ali i voća i povrća. Problem je što je kvaliteta pšenice, prema pričama proizvođača, ove godine slabija, kao i urod, stoga se naveliko priča o novim poskupljenjima.

Ljubica Čolović, pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, nedavno je istakla kako su potrošači u BiH suočeni s trendom stalnog i nekontroliranoga rasta cijena roba i usluga za potrebe kućanstava.

Te su cijene ponekad i po nekoliko puta veće nego u zemljama EU. Također, primjetna je pojava različitosti cijena istovjetnih proizvoda na tržištu BiH. Cijene većine proizvoda na bh. tržištu nisu usklađene s kupovnom moći potrošača. Standard potrošača je jako nizak, plate zaposlenih se smanjuju, veći broj radnika ostaje bez posla, a uz to imamo nezaposleno i više od 50 posto radno sposobnog stanovništva. Statistika pokazuje da je cijena potrošačke korpe u BiH u odnosu na primanja građana, među najvećima u Evropi – navela je Čolović za Fokus.ba.

Također, poskupili su i higijenski proizvodi, sapuni, šamponi, paste za zube, toaletni papir… Da nije sve tako crno, potvrđuje i činjenica da je kafa pojeftinila u prosjeku za 25 feninga, a čokolada za 20 feninga.

Pojeftinila bijela tehnika

Ali, apsurd je da je, na primjer, u nekim kafićima kava skuplja, šoljica košta 2 KM, što nikako ne korenspondira sa situacijom u trgovinama gdje je u prosjeku doživjela blago pojeftinjenje. Pojeftinila je i bijela tehnika te namještaj.

Slaviša Kajkut iz Udruženja “Reakcija” kaže za Nezavisne da su u svojim analizama primijetili blagu stagnaciju rasta cijena osnovnih namirnica, ali to je, prema njoj, “zatišje pred buru”.

Možemo očekivati blagi rast cijena osnovnih namirnica, što je udar na potrošače – kaže Kajkut.

Izvor: Večernji.ba