Mošćanica dobila novac za nabavku uređaja za prečišćavanje deponijskog filtrata

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u petak je sa direktorom Regionalne deponije Mošćanica – Zenica Emirom Zukićem potpisala Ugovor o sufinansiranju u iznosu od 225.000 KM.

Sredstva su dodijeljena putem javnog poziva  iz programa Podrška regionalnim centrima za upravljanje otpadom i regionalnim sanitarnim deponijama za upravljanje komunalnim otpadom u Federaciji BiH.

Ovim sredstvima će Regionalna deponija Mošćanica – Zenica sufinansirati nabavku i instaliranje uređaja za prečišćavanje deponijskog filtrata.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1 milion maraka,pri čemu je Regionalna deponija,po osnovu sufinansiranja ranije uspjela dobiti i sredstva federalnog fonda za okoliš (100.000) i resornog kantonalnog ministarstva (80.000 KM).

Ukupno je sa posljednje potpisanim ugovorom obezbijeđeno oko 400 hiljada maraka,dok će ostatak od 600 hiljada biti vlastita sredstva preduzeća, po osnovu akumulirane dobiti iz prethodnog perioda,izjavio je Emir Zukić, direktor Regionalne deponije Mošćanica.

Pri tome podsjeća,da se aktivnost oko ovog projekta vode već dvije godine a u decembru 2017.  godine raspisan je konkurs za izbor izvođača radoba.

Prema njegovim riječima, trenutno se čeka na rješenje ureda za žalbe i to će opredjeliti dalju dinamiku i sudbinu projekta instaliranja uređaja za prečišćavanje deponijskog filtrata. (Š. Babić)