“Lica lafore”, priča o rijetkom zdravstvenom poremećaju kod djece, u programu SFF-a

Dokumentarni film “Lica lafore” koji donosi priču o borbi jedne porodice protiv teškog neurološkog oboljenja lafore, najtežeg oblika epilepsije ljudskog roda, našao se u zvaničnoj selekciji 24. Sarajevo film festivala (SFF).

Višestruko nagrađivani film autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), bit će prikazan 15. augusta u okviru selekcije BH film, saopćeno je iz Službe za komunikaciju i promociju RTRS-a.

Ova bolest pogađa djecu iz punog zdravlja u ranoj adolescenciji. Od nje su oboljele sestra Tatjana i Milana Gajić, a Tatjana je već izgubila bitku protiv ovog “neprijatelja” dok se još protiv nje bore Milana Gajić i Almina Salkić (18) kojoj je bolest dijagnosticirana prije više od pet godina.

Lafora je bolest opisana još prije 100 godina, malo je istraživanja urađeno, a posljednji medicinski kongres posvećen lafori održan je 1989. godine.

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo film festivala trajat će od 10. do 17. augusta, a otvorit će ga film “Hladni rat” oskarovca Pavela Pavlikovskog koji je za ovo ostvarenje, na nedavno završenom 71. Kanskom festivalu, nagrađen za najbolju režiju. (A.Huskić)