FOTO: Otvoren 5. Ulični basket – Mokušnice

Na košarkaškom terenu na Mokušnicama, danas je otvoren peti po redu ulični basket „Ulični basket – Mokušnice“, koji će do 29. jula, kao što je to slučaj svake godine, na ovoj lokaciji okupiti veliki broj ljubitelja ove sportske discipline.

Ove godine turnir će imati tri kategorije : UBM FIBA 3×3 Endorsed Seniori, UBM Srednje škole i UBM Osnovne škole, a pored timskih takmičenja bit će odigrana i individualna takmičenja za publiku.

UBM je elitno takmičenje u basketu 3×3 koje se održava jednom godišnje u Zenici. Naš cilj i misija je da okupimo mlade sportaše iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi se na fer i korektan način takmičili, družili i lijepo proveli. Želimo da kroz trodnevni događaj promovišemo bitnost sporta i zdravog života, te da inspirišemo i motivišemo mlade da se uključe u sportske aktivnosti, saopštili su organizatori, projektni tim „Ulični basket – Mokušnice“ Udruženja za sport i kulturu ZOP iz Zenice, sastavljen je od grupe mladih ljudi iz cijelog grada, vođenih jedinstvenom idejom da stvore standardizovani i tradicionalni basket – turnir u gradu Zenici.

UBM događaj sastoji se iz dva dijela: Dobra strana ulice (sportsko edukativna radionica za predškolski i školski uzrast) i Basket 3×3 takmičenje koje se igra po FIBA pravilima na terenu urađenom po oficijelnim pravilima ulične košarke. Učesnici na basketu 3×3 su iz cijele Bosne i Hercegovine, ali često i iz drugih država, zemalja EU.

foto: Belinda Dorić