100 miliona KM za brzu cestu kroz Srednju Bosnu

Ilustracija

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa utroška dijela sredstava s pozicije kapitalnih transfera javnim preduzećima i za izgradnju autocesta i brzih cesta odobrila 107 miliona KM.

Vlada Federacije BiH utvrđuje projekte koji će biti financirani putem ovog programa, a to su izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, za što je odobreno 100 miliona KM, a implementator je JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, te izgradnja južne obilaznice Mostara, za što je odobreno 7 miliona KM, čiji je implementator JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Namjenska sredstva bit će prenošena u tranšama na račun implementatora odobrenih projekata, nakon što oni Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dostave zahtjev i dokaze o izvedenim radovima ili uslugama.

Implementatori projekata obavezni su kvartalno izvještavati o njihovoj realizaciji Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Današnja Odluka omogućava provedbu zaključaka Vlade FBiH od 21.9.2017. i 10.10.2017. godine da sredstva klirinškog duga Ruske Federacije budu usmjerena u financiranje izgradnje prioritetnih infrastrukturnih projekata autocesta, brzih i najznačajnijih magistralnih cesta.

Sredstva će biti prenošena u tranšama na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija otvoren u okviru JRT-a, prema zahjevima za provođenje ovog programa i u skladu sa Zakonom o izvršavanju budžeta FBiH za 2018. godinu, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvor: BiznisInfo