Programom podrške oporavku od poplava obuhvaćeno 128 stambenih objekata u ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je sredstva u iznosu od 100.000 KM, kao učešće u sufinansiranju projekta “Oporavak od poplava-intervencija na stambenoj izgradnji/obnovi” kojeg realizuje Razvojni program Ujedinjenih naroda-UNDP.

Program se realizuje s ciljem pomoći osobama i domaćinstvima oštećenim u katastrofalnim poplavama i klizištima iz maja 2014. godine, a finansira ga Evropska unija, Vlada Federacije BiH, Vlada ZDK, te jedinice lokalne samouprave.

Partneri UNDP-a u implementaciji programa su Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland (ASB) i Hilfswerk Austria International (HWA).

Program podrazumijeva sanaciju oštećenih objekata ili izgradnju novih objekata gdje sanacija nije moguća ili je ekonomski neisplativa, te ekonomsku pomoć za jedan broj odabranih korisnika i domaćinstava koja se ogleda u finansiranju samozapošljavanja, kao i pomoći pri organizaciji privatnog biznisa i prekvalifikaciji korisnika. Učešće Vlade Zeničko-dobojskog kantona od 100.000 KM namijenjeno je za 2018. i 2019. godinu, a sredstva su uključena u ukupni budžet za sanaciju i izgradnju stambenih objekata u ZDK.

Za Zeničko-dobojski kanton odabrano je ukupno 128 stambenih objekata i to 75 objekata za izgradnju novih i 53 objekta za sanaciju. Implementacijom ovog projekta riješit će se problem stambenog zbrinjavanja za 21 porodicu za koju Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK plaća stanarinu. Na području grada Zenice odabrano je 40 korisnika, od čega 34 za izgradnju novih stambenih objekata a 6 za sanaciju, u Žepču 16 (7+9), Zavidovićima 33 (12+21), Kaknju 19 (7+12), Tešnju 1, Varešu 3 (2+1) i Maglaju 16 (12+4).

Projektne aktivnosti u okviru projekta “Oporavak od poplava-intervencija na stambenoj izgradnji/obnovi” koje se odnose na Federaciju BiH podrazumijevaju intervenciju u 20 općina/gradova, smještenih u šest kantona – ukupno oko 375 porodica.

Delegacija Evropske unije je za realizaciju ovih aktivnosti u BiH odobrila budžet u iznosu od oko 5 miliona eura, uz obavezu podrške i kofinansiranja lokalnih vlasti.