FOTO: Veče sevdalinke u srcu Zenice okupilo vrhunske izvođače tradicionalne bosanske pjesme

Jedinstven ugođaj priredile su za Zeničane sevdalije večeras na Trgu Alije Izetbegovića, u okviru petog festivalskog dana Zenica Summer Festa.

Koncert „Sevdišimo zajedno“ okupio je u centru grada nekoliko stotina Zeničana koji su istinski uživali u melodijama najpoznatijih sevdalinki koje hrane dušu i ostavljaju bez daha.

Melanholiju i svu ljepotu bosanske tradicionalne ljubavne pjesme jedinstvenim glasom i scenskim iskustvom sjajno su prenijele kraljice sevdaha, Nusreta Kobić, Hasiba Agić i Ljubica Berak, koja je ovom prilikom podsjetila da su upravo u tom sastavu, ove sjajne interpretatorke, skupa sa maestrom Omerom Pobrićem, nastupile na prvom ratnom festivalu sevdalinke, 1994. godine u Lukavcu.

Uz ove vrhunske vokale večeras je nastupio i sevdalija Šukrija Zuban, a poseban šmek emocijama ispunjenoj večeri, dodao je poznati bosansko-hercegovački sazlija, Zanin Berbić. Prisutni su uživali u najpoznatijim i najčešće interpretiranim sevdalinkama, Moj dilbere, Ružo moja, Omer-beže… Ugođaj je upotpunila i mlada Zeničanka, Emina Sinanović, koju već krasi nebrojeno mnogo nastupa u okviru udruženja koja promovišu sevdah i tradicionalnu kulturu ovih krajeva.

Ambijent u srcu Zenice bio je prilagođen festivalu sevdaha, sa tradicionalnim namještajem i nošnjama, a publika je poslužena i bosanskom kahvom. Ovom izuzetnom događaju pridružio se i gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, sa suprugom.

Bila je ovo noć za pamćenje.

-Vi ste moja raja, dragi ljudi iz mog voljenog grada, koji je zaslužio ovakve manifestacije, koje ćemo doživjeti svim srcem i dušom, – poručila je zenička kraljica sevdalinke, Nusreta Kobić.

Zenica Summer Fest nastavlja se već sutra Šetnicom osmijeha kroz centar grada. (S.S.)