Ljeto u bibliteci 2018.: Muzika, fotografija, dokumentarci i lijepa riječ

U prostoru Udruženja “Zona muzike” održana je radionica muzičke produkcije „Mala kućna muzika“, s poznatim sarajevskim producentom, Đanijem Pervanom. Radionicu je organizovala Gradska biblioteka Zenica, u okviru manifestacije „Ljeto u Biblioteci“.

Prisutni su imali priliku doživjeti proces snimanja pjesme, uz Đanijeve opaske i objašnjenja, a ideja je bila da steknu elementarnu predstavu o tome kako na najbolji način zabilježiti audio zapis u minimalnim, kućnim uslovima.

Inače, u Gradskoj biblioteci Zenica se ovih dana održava tradicionalna manifestacija „Ljeto u biblioteci“, koja ove godine bilježi rekordan broj učesnika. Preko 500 Zeničana pohađa različite kurseve i radionice, a značajno se povećao i broj članova ove ustanove. Dio razloga se zasigurno krije u činjenici da je Biblioteka, osim volontera, ove godine angažovala i profesionalce, među kojima i neke eminentne kulturne radnike iz BiH i regiona: spomenuti Đani Pervan, Zdravko i Sabina Cvjetković, Branislav Maričić, Selvedin Avdić i drugi. Na taj način je program manifestacije značajno obogaćen i podignut na jedan viši nivo, kroz radionice kao što su: Brzo i efikasno čitanje s Branislavom Maričićem, Radionica kreativnog čitanja sa Selvedinom Avdićem i druge.

Osim što je zabilježen rast članstva i rekordan broj polaznika kurseva i radionica, Biblioteka se može pohvaliti još nekim novostima. Nedavno je uvedena Kindle čitaonica, koja trenutno raspolaže s 5 Kindle uređaja opremljenih s preko 70 lektirskih naslova. Čitaonica biblioteke je obogaćena internet kutkom namijenjenom studentima. Preuređeno je i osvježeno Dječije odjeljenje, te značajno obogaćen knjižni fond novim atraktivnim naslovima.

Novi direktor biblioteke, Haris Abdagić, koji je na dužnost stupio prije nešto manje od dva mjeseca, najavljuje još neke zanimljive projekte i aktivnosti.

Prioritet mi je da obnovimo Gradsku čitaonicu, jer ona je slika i duša ove ustanove. U samom je centru grada, tu dolaze studenti, mediji… Tu se i najduže zadržavaju naši korisnici. Već smo uradili neke korake u tom pravcu. Tako smo dobili donaciju od ponajboljeg studenta Arhitekture iz Sarajeva, Selvera Učanbarlića, 3D projekat obnovljene Čitaonice. S njim smo aplicirali kod Fondacije za bibliotekarstvo FBiH i radimo na prikupljanju sredstava za obnovu. Dogovorili smo i restauraciju murala u Čitaonici sa akademskim restauratorom Armanom Džaferagićem. Moja je želja da do kraja godine barem prva etapa bude završena, a ona podrazumijeva nove stolove, stolice, možda novu rasvjetu i restauraciju murala, – rekao je Abdagić.

Gradska biblioteka Zenica je nedavno raspisala i konkurs za autorsku bajku, koji će biti otvoren do 30. septembra. Očekuju dosta prijava, a plan je da prispjele radove objave i kao multimedijalni projekt.

Uradit ćemo zasebne slikovnice, veliku knjigu bajki, e-knjigu, video, audio knjigu… Ideja je krenula od toga da trebamo nabaviti slikovnice, zanimljive i atraktivne knjige za djecu, a pošto tržište nudi skupe i šturo napisane slikovnice, izračunali smo da je mnogo jeftinije i korisnije da sami napravimo te slikovnice. Promociju smo planirali 20. novembra, na Svjetski dan djece, a što je baš lijep povod za objavu – ističe Abdagić.

Novi direktor GBZ-a je, inače, kantautor te muzičar. Predvodio je orkestar Nebo iznad krajolika, a osnivač je i vođa grupe BalkanEros. Zato se čini logičnim što je, već nakon samo dva mjeseca njegovog mandata, muzika na mala vrata ušla u prostore GBZ. Ove će godine, naime, Festival dokumentarnog filma „dokuMfest“ preseliti u biblioteku.

Festival već treću godinu egzistira kod nas u Zenici, ali nije bio naročito eksponiran i zapažen, mada mislim da ima dosta razloga da bude. Njime ćemo značajno obogatiti i naš kulturni sadržaj u Biblioteci, jer će biti prikazani svi najrelevantniji dokumentarni muzički filmovi nastali unazad godinu dana. Takav festival ne postoji nigdje u BiH. Mi smo pioniri u BiH. Mislim da su ovakvi programi prilika da naš grad afirmišemo u čitavom regionu – ističe Abdagić.

Pored dokumentaraca o Dubiozi kolektiv, Divanhani, Poćku, Tifi… Biblioteka planira upriličiti zanimljiv popratni program. Gostovat će Mustra Orchestra iz Travnika, bit će upriličen omaž Leonadru Cohenu, na godišnjicu njegovog rođenja, a održaće se i nekoliko promocija knjiga, među kojima i promocija knjige „Magi“ o Margiti iz EKV-a, autora Dušana Vesića, saopšteno je iz Gradske biblioteke u Zenici.