Peti UBM idućeg vikenda na Mokušnicama

UBM je elitno takmičenje u basketu 3×3 koje se održava jednom godišnje u Zenici, Bosna i Hercegovina. Naš cilj i misija je da okupimo mlade sportaše iz cijele Bosne i Hercegovine kako bi se na fer i korektan način takmičili, družili i lijepo proveli. Želimo da kroz trodnevni događaj promovišemo bitnost sporta i zdravog života, te da inspirišemo i motivišemo mlade da se uključe u sportske aktivnosti.

UBM događaj sastoji se iz dva dijela: Dobra strana ulice (sportsko edukativna radionica za predškolski i školski uzrast) i Basket 3×3 takmičenje koje se igra po FIBA pravilima na terenu urađenom po oficijelnim pravilima ulične košarke. Učesnici na basketu 3×3 su iz cijele Bosne i Hercegovine, a imali smo i učesnike iz drugih država, zemalja EU.

Dobra strana ulice

Velika zainteresovanost mladih, a posebno onih najmlađih za UBM, podstakla nas je da kreiramo sportsko edukativni događaj za djecu predškolskog i školskog uzrasta (6 do 11 godina) pod nazivom Dobra strana ulice. Temeljni je cilj Dobre strane ulice okupiti što veći broj djece u životnoj dobi od 6 do 11 godina, te ih uključiti u organiziranu tjelesnu aktivnost pod stručnim nadzorom. Misija sportskog programa za djecu je bio da mališane upoznamo sa osnovnim koracima košarke na jedan drugačiji i zabavniji način. Edukativni dio programa odnosi se na radionice koje smo organizovali kako bi mališane upoznali sa bitnošću oralnog zdravlja, ponašanja i djelovanja u situacijama povrede, sigurnosti u kući i na ulici, kao i o čarima ekstremnih sportova.

Naš tim i organizacija

Projektni tim „Ulični basket – Mokušnice“ sastavljen je od grupe mladih ljudi iz cijelog grada koji su vođeni jedinstvenom idejom da stvore standardizovani i tradicionalni basket – turnir u gradu Zenici. Projektni tim je Udruženje za sport i kulturu ZOP iz Zenice, čiji su članovi mladi školovani ljudi, a saradnju imamo sa mnogim udruženjima, organizacijama i sportskim školama. Projektni tim veoma je dobro organizovan i spreman da prihvati sve izazove koji se nađu pred nama, te sa velikim brojem ideja želimo da organizujemo turnir kakav se godinama traži od strane naših građana i sportskih radnika. Udruženje ZOP pored saradnje sa drugim udruženjima i organizacijama, veoma dobro sarađuje i sa javnim ustanovama i privatnim firmama, koji prepoznaju kvalitet i kapacitet našeg projekta.

Peti po redu ulični basket Mokušnice održat će se u periodu od 27.-29.07.2018.

Ove godine turnir će imati tri kategorije : UBM FIBA 3×3 Endorsed Seniori, UBM Srednje škole i UBM Osnovne škole. Pored timskih takmičenja bit će i individualna takmičenja za publiku