Festivalskim učešćem u Baru zvanično okončana 68. umjetnička sezona zeničkog BNP-a

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Romeo i Julija“, nastala prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, u režiji Selme Spahić, u četvrtak, 12. jula je izvedena pred publikom 31. međunarodnog festivala „Barski ljetopis“ Bar 2018. Publika je ovu festivalsku izvedbu ispratila uz gromoglasan aplauz i ovacije.

Bosansko narodno pozorište Zenica je jedna od dvije pozorišne kuće iz Bosne i Hercegovine koja je selektovana za učešće na ovom značajnom Festivalu. Učesnici 31. festivala „Barski ljetopis“ dolaze iz  Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.Nakon uspješnog otvaranja 32. festivala „Grad Teatar Budva“ početkom mjeseca jula, ovo je drugo festivalsko učešće predstave „Romeo i Julija“, čime je zvanično završena 68. umjetnička (pozorišna i koncertna) sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić je estetski minimalistička, skoro u potpunosti oslonjena na tijela glumaca i glumica, čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj. Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić.

Početak 69. umjetničke sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se očekuje u septembru premijernom izvedbom međunarodnog koprodukcijskog projekta „Bure baruta“, prema tekstu Dejana Dukovskog i u režiji mlade makedonske rediteljice Nine Nikolić, te u partnerstvu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Skoplje Film Studija.