UNZE: Ogromne potrebe za stručnjacima u sektoru dizajna u drvopreradi

Ekspertna komisija za eksternu evaluaciju studijskog programa Dizajn i tehnologije u drvopreradi, utvrdila je danas da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici od naredne studijske godine, uz master odsjeke Metrologija i Obnovljivi izvori energije i okolinski aspekti, formira još jedan novi studijski program. Sve ovo je u cilju ispunjavanja zahtjeva i potreba tržišta, saopšteno je.

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici bio je domaćin profesorima sa Univerziteta iz Beograda i Sarajeva te predstavncima iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koji su tu bili u svojstvu Komisije za procjenu ispunjenosti uslova za formiranje novog studijskog odsjeka Dizajn i tehnologije u drvopreradi.

Dizajn u drvoprerađivačkom sektoru, prema istraživanjima i anketama vršenim sa preko 30 kompanija u regionu, te prema Strategiji razvoja Zeničko-dobojskog kantona, pokazuje ogromne potrebe za stručnim kadrom, zbog čega je Mašinski fakultet i odlučio pokrenuti ovaj studijski program, – napomenuo je danas dekan Mašinskog fakulteta, Fuad Hadžikadunić.

Studentima ovog odsjeka bit će na raspolaganju još laboratorije Metalurško-tehnološkog fakulteta-Odsjeka za hemiju i Agencije Zeda.

Konkurs za ovaj studijski program bit će raspisan već u septembru, a primat će najviše 30 redovnih i 10 vanrednih studenata. Svim zainteresovanim kandidatima na raspolaganju će biti i drugi ciklus studija Metrologije, jedinstven na našim prostorima, te master studij Obnovljivi izvori energije i okolinski aspekti. (Adisa Sitnić)