Skupština ZDK prelazi na elektronsko funkcionisanje

Usvajanjem Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona od danas je u tom kantonu u funkciji informacioni sistem “eParlament” tako da će zastupnici u Skupštini ZDK od naredne sjednice glasati elektronski.

Sistem integralno pokriva sve procese koji su vezani za rad jedne skupštine – počevši od pripreme sjednice, održavanja. Kroz sistem su omogućeni i različiti vidovi  izvještavanja, slanje različitih izvještaja prema poslanicima, klubovima…

Sistem je dostupan 24 sata dnevno te mu se može pristupiti sa različitih uređaja – privatnih ili službenih. Zastupnici će u svakom trenutku imati pristup svim materijalima i statistikama – kaže Alem Zekić, direktor IT kompanije “Synergy Soft”, koja je i razvila taj sistem.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak ističe da će Skupština tog kantona prelaskom na elektronsko funkcionisanje imati mnogo veću transparentnost u radu.

Imat ćemo pune elektronske evidencije i arhive prisustva, učešća u raspravama te pojedinačnog glasanja po tačkama. To znači da se jača politička i lična odgovornost, transparentnost u radu…Jednostavno, dižemo sveukupnu funkcionalnost Skupštine ZDK – napominje Duvnjak.