Odluka o nižim carinama omogućila zaposlenje više od 1.000 ljudi

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih vrsta robe u BiH u 2017. donijela odlične rezultate.

Vanjskotrgovinska komora BiH u utorak, 10. jula, organizovala je konferenciju za novinare povodom analize efekta primjene Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u Bosni i Hercegovini, prenosi Faktor pozivajući se Anadolu Agency (AA).

Riječ je o 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH. Mi smo izvukli rezultate samo za 23 najveće, a rezultati pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika i da su povećale izvoz na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja za više od 150 mil KM. Zbog podsticajnih mjera te 23 kompanije su u svoje nove pogone, rekonstrukciju i nabavku mašina uložile blizu 50 mil KM – rekao je Šarović.

Također je dodao da bi ovo trebalo da bude jedna u nizu mjera kojim bi se podržale kompanije iz BiH.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da oko 40.000 radnika direktno ubire plodove odluka Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ministar Šarović je saslušao interese privrednika koji su preko odbora u komori iznijeli svoje zahtjeve nakon čega smo ih mi obradili. Značajnim izvozom i povećanjem proizvodnje samo se multiplicara dobit u budžetu i našim kompanijama – rekao je Vasić.

Trenutno pet grana ulazi u odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u BiH, to su tekstilna, kožarska, hemijska, metalna i prehrambena industrija.

Na konferenciji se novinarima također obratio Radovan Pazurević, vlasnik preduzeća Sanino, koje je lider obućarske industrije ne samo u Derventi, već i šire. Preduzeće je najpoznatije po svojoj saradnji s Adidasom u proizvodnji kopački.

Pazurević je rekao da sektor kože, tekstila i obuće u BiH zapošljava više od 40.000 radnika. Vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci u 2018. godini iznosila je više od 680 mil KM. Izvoz je povećan u odnosu na isti period prošle godine za više od 3%.

Ovo je samo jedan korak u nizu drugih koji bi morali podsticati privredu, podsticaji su bitni, ali nisu neophodni. Ja bih volio da ovo postanu sistemske mjere i da se jednom stavi tačka na ovo pitanje – dodao je Pazurević.

Pazurević je također ukazao na problem izvoza sirovina za proizvodnju kože u BiH.

Treba započeti supstituciju uvoza, uvozimo kožu kao gotov materijal, a izvozimo sirovine. Nemamo baznu industriju, nemamo kožara, a opet imamo rezultate – dodao je Pazurević.

Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba trajala je do 31. decembra 2017. godine, prenio je Faktor.

Izvor: eKapija