FOTO: „Merhamet“ obezbijedio obroke, voće i napitke za učesnike u “Maršu mira”

Humanitarna organizacija „Merhamet“ MDD i svi njeni regionalni odbori i ove su godine dali logističku podršku učesnicima „Marša mira“ i obilježavanju godišniice genocida u Srebrenici. „Merhametovi“ regionalni odbori su obezbijedili veliki broj toplih i suhih obroka, osvježavajućih napitaka, voće i slatkiše za učesnike „Marša mira“ kako bi im olakšali dug i naporan put do Memorijalnog centra u Potočarima.

Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla je svim učesnicima memorijalnog pješačkog pohoda podijelio značajne količine voća i slatkiša. Uposlenici RO „Merhameta“ Tuzla su postavili punkt u naselju Šušnjari, odakle je u noći između 11. i 12. jula 1995. godine i krenula kolona od skoro 15 hiljada srebreničkih Bošnjaka u namjeri da se domognu slobodne teritorije u okolini Tuzle.

Mi godinama podržavamo ovu i ostale aktivnosti kojima se sjećamo genocida u Srebrenici i odajemo počast žrtvama. Na ovogodišnjem „Maršu mira“ smo, između ostalog, za grupu od oko 150 učesnika iz Vukovara osigurali dnevne kuhane obroke i osvježenje tokom cijelog puta – kazala je Mensura Husanović, direktorica RO „Merhameta“ Tuzla.

Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj i Osnovni odbor Zavidovići tri dana su bili sa učesnicima „Marša mira“ iz pomenutih gradova, te su za njih i ostače učesnike „Marša mira“ pripremili oko 480 toplih obroka te im podijelili konzerve i osvježavajuće napitke na svojim punktovima u Liplju, Mravincima i Srebrenici.

Podršku učesnicima „Marša mira“ pružio je RO „Merhameta“ Zenica tako što je za njih obezbijedio grah, supu, paštete, keks, sokove, džem, kafu i čaj. Regionalni odbor „Merhameta“ Mostar za učesnike „Marša mira“ sa područja HNK obezbijedio je 400 pilećih pašteta i 50 kilograma pilećih karabataka.

Regionalni odbor „Merhameta“ Travnik, osim obroka za učesnike „Marša mira“, organizirao je u Travniku ručak za oko 200 bajkera iz Bihaća i ostalih gradova u Krajini, učesnika „Sedmog moto maratona“ na njihovom proputovanju preko Travnika do Potočara.

I Regionalni odbor „Merhameta“ Bihać pripremio je grah, konzerve i sokove za bajkere iz Krajine.

Podršku „Maršu mira“ pružili su i „Merhametovi“ regionalni odbor Sarajevo i Goražde.