Opasna bakterija u zamrznutom kukuruzu iz Mađarske isporučenom u BiH!

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, posredstvom Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena je da su u Bosnu i Hercegovinu isporučeni proizvodi iz Mađarske u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes iznad dopuštene granične vrijednosti opasne po ljudsko zdravlje, a radi se o zamrznutom kukuruzu Rainbow i Coop Xtra Peas, Corn and Red Pepper, također zamrznutom, prenosi poslovni-global.ba.

Neusklađenost je utvrđena samokontrolom, a obavijest o neusklađenosti dostavila je Finska. Zamrznuti kukuruz Rainbow, pakiran je u plastične vrećice, 12 vrećica u kutiji (EAN kod u kutiji je različit: 6414893129115), težine 450 grama, s bar kodom: 6414890300050 Coop Xtra Peas, Corn and Red Pepper, naziv brenda Coop Xtra u pakiranju je od 1 kilograma u zamrznutim plastičnim vrećicama s rokom uporabe 9.6.2019., mađarskoga proizvođača Greenyard Frozen Hungary Kft, Nagy Istvan utca 36, 6500 Baja. Iz Agencije obavještavaju kako navedeni proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo da provedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o poduzetim mjerama i rezultatima kontrole.  Detaljnije informacije bit će poznate nakon prijama povratne informacije od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela, naglašavaju iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Izvor: Večernji.ba