Kandidati Gradskog savjeta Stranke za BiH Zenica kolektivno istupili iz SBiH

Na sastanku Kantonalnog vijeća Stranke za BiH ZDK, koji je održan povodom formiranja kandidatskih listi Stranke za predstojeće Opće izbore, nije postignut dogovor sa Gradskim savjetom Zenica, jer nije uvažen nijedan prijedlog zeničke organizacije kod pozicioniranja kandidata na kandidatskoj listi na federalnom i kantonalnom nivou, saopšteno je iz Gradskog savjeta Stranke za BiH Zenica.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Zenica najveća izborna baza u Kantonu, zenički Gradski savjet SBiH je tražio pravednu raspodjelu pozicija na listama, u skladu sa brojem kandidata iz Zenice, smatrajući da te činjenice trebaju biti faktor u konačnom rasporedu pozicija.

Nezadovoljstvo Gradskog savjeta i potencijalnih kandidata izazvano je činjenicom da je za zeničku organizaciju ponuđeno treće mjesto za Parlament BiH, četvrto mjesto za Federalni parlament, a poziciju nosioca liste za Kantonalnu skupštinu osobi koja nije prihvatila kandidaturu niti ispunila kandidatsku prijavu.

Predloženi redoslijed pozicija na listama Kantonalnog vijeća, za Gradski savjet SBiH Zenica bio je neprihvatljiv, jer je značio minimalne šanse za zeničke kandidate, zbog čega su kandidati Gradskog savjeta Zenice odlučili da odustanu od kandidature na listama za sve nivoe zakonodavne vlasti na predstojećim Općim izborima i podnesu neopozivu ostavku na članstvo u Stranci.

Sa činjenicom da se nije udovoljilo nijednom zahtjevu GS SBIH Zenica upoznato je Predsjedništvo Stranke za BiH, kao i predsjednik SBiH, Amer Jerlagić.

Zbog gore navedenih činjenica, svi kandidati iz Gradskog savjeta SBiH Zenica, jednoglasno su odlučili da povuku svoje kandidatske prijave, a pošto naš zahtjev upućen na relevantne adrese Stranke da nam se iste vrate nije uvažen, prinuđeni smo da se obratimo Centralnoj izbornoj komisiji BiH da nam vrate naše ovjerene kandidatske izjave, navodi u saoopštenju za javnost Gradski savjet Stranke za BiH Zenica.