FOTO: Na sjednici Skupštine ZDK odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Danas je u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona prije početka sjednice Skupštine u povodu obilježavanja sjećanja na genocid i 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, kroz prigodan program odata počast svim žrtvama genocida.

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak pozvao je sve u sali da učenjem Fatihe ili minutom šutnje odaju počast stradalim Srebreničanima.

Prigodan program su izveli članovi Kamernog simfonijskog orkestra Zenica koji su odsvirali Himnu Bosne i Hercegovine i dvije prigodne muzičke numere i to, kompoziciju “Povratak” kompozitora Roberta Šumana i instrumentalnu verziju sevdalinke “Tebi majko misli lete”, dok je glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović uz instrumentalnu podršku izgovorila prigodne tekstove iz pjesme “MORA” pjesnika Abdulaha Sidrana, tekst “Dušom da vam ispričam” autorice Ambere Merušić i isječke iz prvog i drugog Poglavlja Srebreničkog inferna autora Džemaludina Latića.

Ovom prilikom kratak i prigodan govor je održao predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u kojem je kazao: „Najvažnija poruka je da afirmišemo kulturu sjećanja, da afirmišemo istinu, a sve u interesu pomirenja te sretnije i sigurnije budućnosti svih nas u Bosni i Hercegovini“.

U svom govoru je napomenuo kako je, na inicijativu Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Vlada Kantona, donijela odluku o dopuni Nastavnih planova i programa te će se po prvi put od školske 2018./2019. godine u školama u Zeničko-dobojskom kantonu izučavati genocid u Srebrenici, smatrajući da je to institucionalni način borbe da se afirmiše kultura sjećanja i istina, saopšteno je iz Skupštine ZDK.