FOTO: Završena druga faza Marša mira, učenici stigli u kamp Mravinjci

Iz Gradskog groblja Visoko danas je krenula povorka sa posmrtnim ostacima 35 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, prema Memorijalnom centru Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula.

Kao i prethodnih godina, u mjestima kroz koja će proći, građani će izaći na ulice da isprate kolonu s tabutima i odaju počast ubijenim žrtvama. Dolazak u Potočare predviđen je u poslijepodnevnim satima.

Među novoidentifikovanim žrtvama najmlađa je imala 16, a najstarija 71 godinu. U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.

Učesnici u ovogodišnjem „Maršu mira“, njih oko 6000, stigli su do kampa Mravinjci , čime je završena druga etapa pohoda kojim pojedinci iz cijeloga svijeta odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ove godine 18 Zeničana, predvođenih Sinanom Gluhićem, dio su trodnevnog Marša mira, stazama kojima su se Srebreničani u julu 1995. godine probijali u kilometarskoj koloni do slobodnog Nezuka, ali u suprotnom smijeru, spašavajući gole živote.

11. jula, organizovano sa ostalim učesnicima Marša mira, Zeničani će odati počast žrtvama i prenositi tabute iz hangara na mjesto gdje će im se klanjati dženaza.

– Uspješno smo savladali današnju, drugu etapu Marša mira, od kampa Liplja do kampa Mravinjci. Teže je mnogo nego jučer, pratila nas je kiša čitav dan, umor je uzeo svoje. Ulazimo u kamp i vjerujemo da ćemo sutra nastaviti, završiti treću etapu i doći na konačno odredište, negdje oko 17 sati i ući u Memorijalni centar Potočari, a sutradan 11. jula biti dio godišnjice obilježavanja Srebrenice i Podrinja…, – kaže nam Sinan Gluhić, koji predvodi “zeničku grupu” učesnika u Maršu Kira.

Dodaje da je ovo do sada najteži marš. Preko planine Utrč, učesnike je sve vrijeme pratila kiša, a blato im je znatno usporavalo put.

11. jula biće obavljena kolektivna dženaza za 35 identifikovanih žrtava srebreničkog genocida, među kojima su četiri bile maloljetne, dok je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija 71 godinu.