Učesnici u “Maršu mira” stigli u Liplje, među njima je i grupa iz Zenice

Učesnici u ovogodišnjem „Maršu mira“, njih oko 6000, nakon pređenih 30-ak kilometara, stigli su u mjesto Liplje, čime je završena prva etapa pohoda kojim pojedinci iz cijeloga svijeta odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Među ostalima i 17 Zeničana, dva Busovljaka i dva Slovenca, koji su put Nezuka krenuli jučer ujutro sa trga u Zenici, do utorka naveče će pješačiti stotinjak kilometara po istoj ruti kojom su u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, Bošnjaci pokušali da stignu do područja pod kontrolom Armije BiH na tuzlanskom području.

Posljednjih nekoliko kilometara staze pratila ih je kiša, koja je prestala da pada tek po dolasku u Liplje.

Oko 18 sati smo živi, zdravi i malo umorni stigli u prvi kamp u Liplju, gdje se, u okviru zvaničnog programa, prisutnima obratio Hasan Nuhanović, prevodilac u UNPROFOR-ovoj bazi u Potočarima, koji je izgubio oca i svjedočio u Hagu. Pratilo nas je lijepo vrijeme, organizator je na nivou zadatka, a od ove godine staza kojom idemo je neśto izmijenjena, s namjerom da idemo upravo putevima kojima je 15-ak hiljada Srebreničana krenulo ka teritoriji pod kontrolom Drugog korpusa Armije RBiH, nakon pada Srebrenice, zaštićene zone UN-a u ruke vojske i policije RS-a, 11. jula 1995. godine. Nas 21 u grupi ove godine zvanično predstavljamo Zenicu i Zeničane na „Maršu mira“. Cilj je u utorak u 17 sati stići u Memorijalni centar Potočari gdje će sutradan konačan smiraj naći još 35 novoidentifikovanih žrtava genocida, što će biti ukupno 6.610 mezara sa bijelim nišanima koji trebaju biti trajna opomena i podsjećanje na stravičan zločin protiv čovječnosti, – javio nam je iz Liplja vođa pohoda iz Zenice, Sinan Gluhić.

Sutra ih očekuje novih 35 kilometara, od Liplja do sela Mravinjci, u opštini Bratunac, a nakon toga, prvi put će učesnici Marša mira u završnoj etapi prolaziti istim putem od Buljima do Kameničkog Brda, na kojem je 1995. godine iz zasjede ubijeno gotovo 1.000 Srebreničana. Ova se trasa ranije izbjegavala zbog nepristupačnosti i miniranog terena.

U Potočarima će na kolektivnoj dženazi 11. jula biti ukopano 35 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.

U galeriji fotografija, koje nam je poslao Sinan Gluhić, možete pogledati kako je izgledao dan sa učesnicima u „Maršu mira Srebrenica 2018.“