Debatni klub “Agora”: Djeca istražuju teme pred kojima odrasli zatvaraju oči

Početkom juna ove godine s radom je počeo Gradski debatni klub “Agora” Zenica kao jedna od aktivnosti Udruženja “Naša djeca”.

“Aktivno bavljenje debatom otvara niz mogućnosti, posebno mladima koji će uskoro preuzeti uloge nosioca promjena u našem društvu. Pokretanje gradskog kluba veliki je korak i izuzetno značajan za Zenicu.

Kroz cijeli debatni proces učesnici se uče temeljitom istraživanju informacija i bave se društvenim problemima iz različitih uglova i sa svježim, otvorenim pristupom. Debatanti nauče kritički razmišljati, lijepo se izražavati, ali i slušati drugoga. Argumentirano raspravljajući i razmjenjujući stavove, oni razvijaju i osjećaj društvene odgovornosti, te postaju aktivni građani. Gradeći nova prijateljstva i obogaćujući znanja i iskustva, debatanti se rješavaju i predrasuda, razvijaju vlastite sposobnosti i u pozitivnom okruženju grade svoju ličnost. Dijalog, slobodno izražavanje mišljenja i analitički pristup problemu ključ su uspješnog društva, a debata nudi upravo to”, kaže Teona Nešović, osnivačica i trenerica Kluba.

“Agora” Zenica već okuplja veliki broj članova koji se sastaju dvaput sedmično u prostorijama “Naše djece” i vrijedno rade. Klub je namijenjen svim zainteresiranim Zeničanima, bez obzira na uzrast.

“Debatni klubovi, pa i svaki vid društvene aktivnosti su krucijalne za kreiranje zdrave i funkcionalne zajednice. To su temeljni razlozi mog pridruživanja debatnom klubu koji je ujedno i nova pojava u našem gradu”, izjavio je Edin Zorić, debatant i član “Agore”.

Nakon samo mjesec dana rada, članovi Gradskog debatnog kluba organiziraju i javnu debatu koja će se održati u četvrtak, 12. jula, u prostorijama Multiplex Ekrana Zenica sa početkom u 10 časova. Teze na koje će debatirati su “Govor mržnje treba zakonski sankcionisati” i “Građani BiH koji ne glasaju na izborima trebaju plaćati kazne”.

“Debata koja slijedi će zaista biti dobar temelj našim debatantima kao lekcija za nove izazove. Svi se naravno nadamo što boljim rezultatima, ali ono što zapravo očekujemo je da našim gledateljima pokažemo tu zapanjujuću vještinu izražavanja i izgrađivanja kritičkog mišljenja. Također da na zabavan, no i veoma poučan način istražujemo i pristupamo svakom problemu, čemu naš Debatni klub “Agora” i služi. Stoga svi željno iščekujemo predstojeću javnu debatu”, kaže debatantica Džana Delibašić, članica Kluba.

“Onog trenutka kada djeca počnu da tragaju za činjenicama i otvoreno komuniciraju o onim temama pred kojima i odrasli zatvaraju oči, možemo biti sigurni da gradimo nove generacije boraca za korjenite promjene u društvu”, rekao je profesor Darian Pokaz, stručni savjetnik Kluba.

Javna debata će biti otvorena za sve zainteresovane, a svi koji se žele priključiti Gradskom debatnom klubu “Agora” Zenica moći će dobiti sve potrebne informacije.