UNZE: Otvoren upis na XVIII Program ERMA

Ambasada Italije u Sarajevu sa zadovoljstvom obavještava da je otvoren konkurs za XVIII izdanje European Regional Master’s Programme in Democracy and Human Rights in South East Europe (ERMA).

Master studij ERMA, kojeg sufinansiraju Europska Komisija i Vlada Italije, namijenjen je mladima kojima je želja obogatiti svoje akademske studije važnim iskustvom međunarodne mobilnosti i istraživanjem u sferi ljudskih prava i demokratizacije na Balkanu.

U sklopu dva semestra, odabrani studenti će moći pratiti studijski program podijeljen u tri faze:

1. faza: novembar 2018. – polovina juna 2019.
Predavanja, seminari i tutorial pri Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (30 ECTS)

2. faza : kraj juna – juli 2019.
Stažiranje u trajanju od šest sedmica pri međuvladinim institucijama, nevladinim organizacijama, think-tank ili istraživačkim institutima izabranim na cijeloj regiji SEE (10 ECTS)

3. faza: septembar – oktobar 2019.
Završavanje magistarskog rada pri “Centro Residenziale dell'Università di Bologna a Bertinoro” (20 CFU)

36 studenata će se izabrati iz sljedeće tri grupe država:
I grupa (25 mjesta): Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Kosovo; II grupa (5 mjesta): države EU, Azerbejdžan, Gruzija i Rusija; III grupa (6 mjesta): ostale zemlje.

Za studente I i II grupe bit će ponuđeno 30 stipendija za pokrivanje troškova boravka za prve dvije faze i troškovi noćenja i boravka za treću fazu u Italiji. Također, studentima prve dvije grupe bit će pokriveni i troškovi transporta i zdravstvenog osiguranja.

Zahtjev treba dostaviti do 10. septembra 2018. Za informacije na koji način se kandidirati i koje su procedure izbora posjetite internet stranicuhttps://eiuc.org/education/regional-programmes/erma/about.html, i pišite na info@erma-programme.eu.