SDA Zenica o trošenju novca iz gradskog budžeta

– Izvršna vlast u Zenici na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, a uz potporu dijela vijećnika koji ga od početka mandata podanički podržavaju, budžet za 2018. godinu, kao što je to uostalom bilo i tokom prošle godine, vidi kao plijen koji se može protuzakonito krčmiti radi zadovoljenja ličnih interesa, – navodi u današnjem saopštenju Gradski odbor Stranke demokratslke akcije Zenica.

– Javnost je ovih dana zatrpana primjerima zloupotreba novca poreskih obveznika. Vrlo brzo ćemo u javnost izaći sa detaljnom analizom po ovom pitanju, a u ovom saopćenju apostrofiramo tri slučaja u kojem dolazi do izržaja njegov alanfordovski smisao za vođenje Gradske uprave.

U prvom slučaju gradonačelnik Kasumović umanjuje transfer za neprofitne organizacije za 90 hiljada KM i preusmjerava ih za izradu projektne dokumentacije, stavku koja je idealna za pronevjere. S druge strane, civilnom sektoru šalje poruku da će dobiti novac samo ukoliko ne misle svojom glavom. Drugi slučaj pokazuje kako se plaćaju lažni profili i formira propagandna mašinerija pred izbore. U pitanju je povećanje izdataka za informisanje za 28 hiljada KM, a ovaj se novac otima od ulaganja u popravku infrastrukture na boračkom jezeru i izgradnju Eko kuće Smetovi. Nadalje, gradonačelnik Kasumović 30 hiljada KM daje za, vjerovali ili ne, angažman radnika u skladištu. Budući da su Službene novine Grada Zenice dostupne na web stranici zenica.ba pozivamo građane da se sami uvjere u zloupotrebe trošenja novca poreznih obveznika, jer je sličnih primjera na desetine samo tokom ove budžetske godine, – saopšteno je iz Gradskog odbora SDA Zenica.