FOTO: Predstava “Romeo i Julija” otvorila Međunarodni festival “Grad Teatar Budva”

Bosansko narodno pozorište Zenica je sa izvedbom svoje predstave „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić, nastaloj prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, sinoć je svečano otvorilo 32. Međunarodni festival „Grad Teatar Budva“, koji će trajati do 20. avgusta.

Slogan ovogodišnjeg Festivala je poznati Lorkin stih: „Kad se pojavi mjesec“. Festival predstavlja svojevrsni centralni ljetni kulturni događaj u Budvi i Crnoj Gori, a otvoren je uz prisustvo uglednih predstavnika kulturnog, pozorišnog, političkog i javnog života Crne Gore i regije.

Publika 32. Međunarodnog festivala ,,Grad Teatar Budva“ je predstavu „Romeo i Julija“ ispratila uz gromoglasni aplauz i ovacije.

Za 32. Međunarodni festival „Grad Teatar Budva“ ovu bh. predstavu je selektovao ugledni teatrolog i kazališni kritičar iz Zagreba, Bojan Munjin, na premijernoj izvedbi u martu, u okviru 23. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2018, i jedina je predstavnica Bosne i Hercegovine u okviru bogatog teatarkog dijela ovogodišnjeg programa.

Pored predstave „Romeo i Julija“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na Festivalu će narednih sedmica biti izvedene pozorišne predstave iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, u produkciji ili koprodukciji pozorišnih kuća iz Novog Sada, Beograda, Zagreba, Podgorice, Trsta, Pule, Nove Gorice, Tivta, Herceg Novog, Kopra i Kotora.

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Romeo i Julija” bavi konzervativnošću društva, koje daje sebi za pravo da ograničava mnoge individualne slobode, jer se ne uklapaju u normativni kodeks ponašanja.

Istraživanje, sprovedeno sa mladim ljudima u Zenici, otkrilo je da na neodobravanje sredine nailaze, ne samo veze između mladih koje se smatraju neprikladnima, koje su tema predstave, nego i svako odstupanje od standarda „normalnosti“, od fizičkog izgleda, preko svjetonazora do životnih izbora. Predstava, također, istražuje međugeneracijski jaz, koji je u uskoj vezi sa tehnološkim napretkom, i dinamiku razvoja ljubavnog odnosa između mladih ljudi koji je danas podjednako u virtuelnom kao i u realnom prostoru.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić.

Zenički BNP će sa izvedbom predstave „Romeo i Julija” u četvrtak, 12. jula ostvariti značajno festivalsko učešće i na 31. Međunarodnom festivalu „Barski ljetopis” Bar 2018. čime će zvanično okončati 68. umjetničku sezonu.