Deset godina od smrti operske dive Sanele Redžepagić

Danas se navršava decenija od smrti zeničke operne solistice, Sanele Redžepagić.

Ova talentovana i karizmatična Zeničanka, gradila je karijeru kao mezzosopranistica i bila je na putu da postane primadona sarajevske Opere. Na tom putu zaustavila ju je opaka bolest.

Sanela Redžepagić rođena je u Zenici, školovala se na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesorice Paše Gackić, a slovila je za jednu od najuspješnijih mezzosopranistica u BiH ikada.

U periodu 1992.-1997. bila je članica ansambla Opere u Ljubljani, gdje je, između ostalog, ostvarila uloge Kraljice (Adamič-Sneguljčica), Mercedes (Bizet-Carmen), Flore (Verdi-La Traviata), Karolke (Jančerk-Jenufa), Fenene (Verdi-Nabucco), Pauline i Maše (Čajkovski-Pikova dama).

Održala je pet solističkih koncerata u Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Jedan od najznačajnijih nastupa ostvarila je prilikom dolaska Pape Ivana Pavla II u Ljubljanu. Ostao je zabilježen i njen nastup na koncertu u New Yorku, kao predstavnice mladih umjetnika BiH pri Ujedinjenim narodima, a ostaće upamćena i po ulozi koju je ostvarila u savremenoj operi Srebreničanke, na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Sanela Redžepagić sarađivala je sa orkestrima Sarajevske filharmonije i italijanskog Haydna. Bila je stipendistica Istočno-evropskog teatra, namijenjenog mladim, talentovanim operskim pjevačicama, a profesionalno se usavršavala i kod prof. Olivere Miljaković u Beču.

Nakon njene smrti, porodica Sanele Redžepagić osnovala je fondaciju koja nosi njeno ime, a posvećena je prevenciji raka dojke.

Sanela Redžepagić preminula je u 37. godini na današnji dan 2008. u Pavili kod Milana, gdje se liječila. Planirani nastup u Milanu u ulozi Carmen u istoimenoj Bizetovoj operi, kojem se radovala, nažalost, nije ostvarila. Njena porodica, prijatelji i poštovaoci posjetiće danas njenu vječnu kuću na Gradskom groblju Prašnice.