Grad Zenica podnio krivičnu prijavu protiv ministra poljoprivrede ZDK

Grad Zenica podnio je Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona krivičnu prijavu protiv Himze Smajića, ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te nesavjestan rad službi, saopšteno je iz Gradske uprave.

U prijavi se navodi da je Grad Zenica nezakonitim postupanjem ministra u Vladi ZDK, Himze Smajića, direktno oštećen za 882.000 KM, koje je Zenica trebala dobiti na ime vodnih naknada za 2017. godinu.

U obrazloženju prijave se ističe da je ministar samovoljno, bez konsultovanja Grada Zenica, promijenio prioritetne projekte u oblasti vodoprivrede koje je usvojilo Gradsko vijeće Zenica i Grad Zenica uredno i u zakonskim rokovima dostavio Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK. Dakle, ministar Smajić je ignorisao i postupio suprotno iskazanim prioritetima Grada Zenica usvojenim dana 22.06.2017. godine od strane Gradskog vijeća Zenica, pojašnjava se u saopštenju.

U prijavi se također navodi da ministar Smajić nije odgovarao na dopise i urgencije upućene od strane Grada Zenica, kojim se tražilo, da se Sporazum o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2017. godinu uredi prema listi predloženih projekata Grada, usklađenim sa odobrenim sredstvima u iznosu od 882.000 KM.

S obzirom na to da su raspodjela vodnih naknada, način i uslovi planiranja raspodjele i prikupljanje regulisani Zakonom o vodama FBiH, te da se prihodi prikupljeni po osnovi zakupa javnog vodnog dobra na povšinskim vodama I kategorije raspoređuju na tačno određen način i samim tim predstavljaju izvorni prihod Grada Zenica, a ne Kantona, podnošenjem ove prijave štite se interesi Grada Zenica kao jedinice lokalne samouprave da u skladu sa zakonskim mogućnostima reguliše i upravlja poslovima koji su u interesu lokalnog stanovništva. S tim u vezi, Grad Zenica ranije je podnio tužbu protiv Vlade Zeničko-dobojskog kantona za naknadu štete, kaže se u saopštenju Gradske uprave.

Zenica je jedini grad, odnosno općina u ZDK, koji za 2017. godinu iz vodnih naknada nije dobio ni jednu konvertibilnu marku, iako su to njegova sredstva, a isti trend Vlada ZDK nastavila je i u 2018. godini usmjeravajući ova sredstva svim općinama, osim Gradu Zenica, zaključuje u saopštenju za javnost Gradska uprava Zenice.