Gradska uprava sufinansira projekte utopljavanja stambenih objekata

Gradska uprava Zenice, na inicijativu gradonačelnika, Fuada Kasumovića, raspisala je krajem aprila Javni poziv za sufinansiranje projekata utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja – stambenih zgrada.

Javnim pozivom su pozvani građani da se putem ovlaštenih upravitelja ili odabranih predstavnika etažnih vlasnika prijave u cilju ugradnje termo-izolacione fasade minimalne debljine 10 cm. Grad Zenica sufinansira odabrane projekte u iznosu do 50%.

Cilj Javnog poziva je pružanje pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti zgrada zajedničkog stanovanja, što će doprinijeti ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata kao i manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka, saopšteno je iz Gradske uprave.

Komisija za provođenje Javnog poziva za sufinansiranje projekata utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja – stambenih zgrada provela je proceduru po Javnom pozivu i izabrala stambene objekte kolektivnog stanovanja čije će utopljavanje biti sufinansirano iz budžeta Grada Zenica.

Radi se o stambenim objektima kolektivnog stanovanja na sljedećim adresama:

·         Muftije Šemsekadića br.12

·         Čurukovića put 20

·         Stara čaršija 2 (Aeling)

·         Školska br. 6B (Izgradnja inženjering)

·         Školska br. 6A (Stambeni servis)

·         Potok 5B (Stambeni servis).

U postupku odabira vrednovani su kriteriji starosti zgrade, učešća stanara u sufinansiranju projekta, postotku zamijenjenje stolarije na fasadnim otvorima, te stanje krovne konstrukcije.

Ugovori o sufinansiranju projekata će biti zaključeni između Grada Zenice i upravitelja zgrade ili predstavnika etažnih vlasnika.

Grad vrši isplatu dodijeljenih sredstava upravitelju na osnovu izvještaja nadzornog organa i pregleda završenih radova.

Rok prikupljanja sredstava kojim vlasnici sufinanciraju projekt izrade termo fasade na svojoj zgradi je 30 dana od dana odabira objekta kolektivnog stanovanja za koji će se vršiti implementacija projekta.

Ukoliko se finansijska sredstva ne prikupe u prethodno odredenom vremenskom roku smatrat će se da je taj korisnik odustao od programa.

Grad Zenica je za sufinansiranje projekata utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja –  stambenih zgrada opredijelio sredstva u ukupnom iznosu od 206.000,00 KM.

ODLUKU o odobravanju sredstava namijenjenih za sufinansiranje projekata utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja – stambenih zgrada na području Grada Zenica preuzmite ovdje.