Oslikavanjem murala na zidu škole “Meša Selimović” završen Ulični festival UF vol. 2

Uz projekciju filma „Oblak“ na otvorenom prostoru Gradskog parka i oslikavanjem murala na zidu zgrade Osnovne škole “Meša Selimović”, u Zenici je završen II Ulični festival UF!, koji na ulicama grada organizuju mladi aktivisti Udruženja „Priroda i društvo“.

Tokom proteklih nekoliko dana, građani Zenice su se mogli poslužiti besplatnim obrokom sa trpeze montirane u Gradskom parku i uživati u kreacijama „ulične“ umjetnosti, kojoj je cilj potaknuti mlade na razmišljanje i djelovanje „izvan okvira“ i ukrasiti zapuštene zgrade i ulice.

Tokom vikenda, ovi mladi kreativci priredili su aktivističke seanse i druženja, raznovrsne izložbe, radionice, ambijentalne priredbe, iskazujući na taj svoj način protest protiv nerazumijevanja društva spram potreba mladih i sivila svakodnevnice.

Akcijama “Hrana, ne oružje”, “Buvljak bez novca” i drugim aktivnostima priređenim na otvorenom prostoru, UF želi skrenuti pažnju na one koji vape za solidarnom akcijom i razumijevanjem okoline.

Pozitivna energija na jednom mjestu, druženje i umjetnost privukli su brojne Zeničane koji su u proteklih nekoliko dana, na prostoru Gradskog parka, imali priliku razmijeniti knjige, popraviti bicikl, slušati muziku, gledati filmove, učestvovati u radionici zeničke škole fotografije, ili prosto – uživati u pozitivnoj atmosferi.

Misija Festivala je da pokažemo da u ovom gradu ima mnogo mladih ljudi, koji se bave uličnom umjetnošću, od street art performera do muzičara, koji nemaju mogućnost da se predstave drugačije osim prezentacijom svog izraza na otvorenom prostoru, te da ukažemo na nedostatak prostora, gdje bi mladi mogli pokazati i razvijati svoje talente i umijeća, – kazao je za ZenicaInfo Dino Brljevac, ativista Udruženja mladih „Priroda i društvo“.

Šta sve može i koliko privlačna može biti alternativna umjetnost u proteklih nekoliko dana pokazali su art performeri Zorana Umković iz Zagreba i Dobojlija Deni Božić, koji su oslikali izvanredne murale na zgradi Doma mladih, nekadašnjeg UMCOR-a i na zidu škole „Meša Selimović“.

Drugi Ulični festoival UF završen je projekcijom filma „Oblak“, koji govori o problemu vršnjačkog nasilja u susjednoj Hrvatskoj. Film govori o premlaćivanju zagrebačkog maturanta Luke Ritza (18) i njegovoj posljedičnoj smrti 2008. godine, te višemjesečnoj potrazi za maloljetnim počiniteljima, koji su potresli hrvatsku javnost i potaknuli dotad neviđenu građansku kampanju otpora eskalaciji vršnjačkog nasilja. (S.Stević)