ArcelorMittal uspješno pokrenuo remontovanu visoku peć

Visoka peć, nakon završetka remonta, od danas je ponovo u funkciji. Tim povodom u krugu kompanije ArcelorMital Zenica upriličena je ceremonija pod nazivom „Budućnost počinje ovdje“.

Inače, remont visoke peći najveći je investicioni projekat kompanije, vrijednosti 60 miliona konvertibilnih maraka, a na poslovima je bilo angažovano oko 1.000 radnika eksternih kompanija iz 12 država. Visoka peć, kao srce integralne proizvodnje čelika u Zenici, garantuje nastavak proizvodnje u narednih 15 do 20 godina.

Predstavnici ArcelorMitala iskoristili su ovaj događaj i za potpisivanje sporazuma sa službom za zapošljavanje ZDK, te za prezentaciju odluke o nastavku stipendiranja studenata Metalurškog fakulteta i učenika srednje Tehničke škole. (R.Š.)

Zahvalnost gradonačelnika, Fuada Kasumovića

Danas je svečan dan za kompaniju ArcelorMittal Zenica i Grad Zenicu. Nakon višemjesečnih radova, u okviru programa “Budućnost počinje ovdje” ozvaničen je početak rada remontovane Visoke peći, koja predstavlja srce integralne proizvodnje čelika u našem gradu.

Vrijednost projekta je preko 50 miliona KM, a u njegovoj realizaciji učestvovalo je više od hiljadu radnika iz 12 evropskih država.

“Moje zadovoljstvo je veliko jer se radi o kapitalnom projektu koji znači budućnost proizvodnje čelika u Zenici. Ovo je pozitivan primjer u našoj Zenici jer građanima pruža mogućnost da ostvare pravo na posao, što je prioritet u radu Gradske uprave na čijem sam čelu. ArcelorMittal Zenica čijoj upravi i radnicima čestitam još jedan poslovni uspjeh, ovim je projektom potvrdio opredijeljenost da nastavlja proizvodnju čelika u Zenici što daje sigurnost svim našim građanima. Uskoro ćemo zajedno sa ArcelorMittalom krenuti u realizaciju 100 miliona KM vrijednog projekta novih kotlovskih postrojenja koja će dogoročno i na ekološki prihvatljiv način riješiti problem grijanja u našoj Zenici”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradska uprava i gradonačelnik Zenice ovu priliku koriste da se zahvale menadžmentu ArcelorMittal Zenica na podršci nevladinom sektoru u našem gradu, kao i odluci da svečani čin puštanja u rad remontovane Visoke peći iskoristi za stipendiranje studenata i srednjoškolaca, te donacije javnim ustanovama “Dom za stara lica” i “Dom – porodica” Zenica. (zenica.ba)