FOTO: U Zenici počela Sedmica klimatske diplomatije 2018.

Globalna kampanja Climate Diplomacy Week (Sedmica klimatske diplomatije), kojom aktivisti u periodu od 18. do 24. juna, širom svijeta, nastoje skrenuti pažnju javnosti na metode djelovanja u borbi protiv klimatskih promjena, promovisana je danas u Zenici.

Ambasade širom svijeta ovih dana promovišu potrebu očuvanja okoliša, zdravog života za koji je nužno obezbijediti i zdravu okolinu.

Ovo pitanje je postalo uslov opstanka ljudske civilizacije na našoj planeti, gdje smo već uveliko sudionici globalnih i katastrofalnih klimatskih promjena i koje su u velikoj mjeri rezultat pogubnog nekontrolisanog ljudskog djelovanja.

Dobar dio ovih promjena se već dešava bespovratno i krajnje je vrijeme da se ovi procesi pokušaju staviti pod kontrolu, poručuju organizatori.

Manifestaciju Climate Diplomacy Week u Zenici priredili su u centru grada Udruženje za sport i kulturu ZOP iz Zenice, zenički Crveni krst, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, zeničko preduzeće Alba i Udruženje GEOPA.

Za večeras organizatori najavljuju akciju posmatranja neba teleskopima na Kamberovića polju:

Pridružite nam se da zajedno posmatramo Mjesec i planete na Kamberovića polju, 22.06.2018. od 20:00 do 23:00, u sklopu eventa povodom Sedmice klimatske diplomatije! 
#ClimaDiplo #ZOP #EUuBiH

foto: Almen Kurtagić Kurta